Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja dotarà de dispositius contra l'asfíxia per ofegament a tots els centres educatius del municipi

Aquest sistema permetrà actuar de forma ràpida i eficaç davant qualsevol emergència.

'PROMOCIÓ DE LA SALUT I EDUCACIÓ' 23 d'agost de 2019

L'Ajuntament de Riba-roja instal·larà durant les pròximes setmanes 15 dispositius de primers auxilis contra l'asfíxia per ofegament en tots els centres educatius del municipi i instal·lacions públiques en les quals es dispense menjar.

Es tracta d'un sistema revolucionari, denominat DECHOKER, que permet actuar immediatament davant una emergència per ofegament. Aquest dispositiu actua mitjançant succió, exercint una força de 35 KPa que evacua l'obstrucció de la via aèria. És un dispositiu molt senzill d'usar i s'utilitza per a eliminar ràpida i eficaçment materials ingerits que produeixen ofegament i posterior asfíxia, per obstrucció de les vies respiratòries amb resultat de mort.

Les últimes xifres publicades per l'Institut Nacional d'Estadística en la seua Informe “Defuncions segons la causa de mort” en 2017, reflecteixen que els morts per asfíxia en ofegaments és de 2.336 a l'any al nostre país, sis morts per dia, 12 vegades més que els causats per incendis, i cinc més que en ofegaments per immersió. Fins i tot ocupant la primera posició per davant dels accidents de trànsit amb un total de 1.180 segons la Direcció General de Trànsit en 2018.

Els professionals alerten que en tan sols 4 minuts, la falta de subministrament d'oxigen pot produir greus danys cerebrals. En la majoria dels casos, el temps que tarden a arribar els serveis d'emergències supera els quatre minuts. A més, molts individus amb condicions mèdiques especials veuen incrementat el risc d'ofegament, com aquells que pateixen asma, esclerosi múltiple, paràlisi cerebral.

L'Ajuntament disposarà de diferents tipus de dispositius segons el públic usuari al qual vaja dirigit; dos per a bebés que seran instal·lats a les Escoles Infantils municipals i el Col·legi Asunción de la Nostra Senyora, huit per a xiquets/es en els cinc col·legis, Poliesportiu, Casa de la Cultura i Edifici la Botaia i altres quatre per a adults, en La Botaia, Casa de la Cultura, Poliesportiu i Centre de Dia

A fi d'aconseguir un correcte ús, l'Ajuntament facilitarà formació als responsables d'aquests centres perquè tinguen els coneixements oportuns per a la utilització del mateix i sobre la maniobra de Heimlich que es realitza de forma manual per a evitar ofegaments.

“La seua utilització és molt senzilla i gràcies a aquests dispositius podem salvar vides en cas d'alguna emergència, al mateix temps que millorem la seguretat dels nostres escolars i usuaris d'instal·lacions públiques”, assegura el regidor de Promoció de la Salut, Javi García

Paral·lelament, i amb la finalitat d'actuar en situacions d'emergències per una parada cardíaca, l'Ajuntament de Riba-roja disposa de diversos desfibril·ladors semiautomàtics en diferents dependències municipals, com el Poliesportiu, el Complex Esportiu la Mallà i el Pavelló, als quals se sumarà una nova dotació en els pròxims mesos.