Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja presenta el projecte educatiu EMMA per a fomentar l'autoprotecció en els menors de 3-8 anys

(1)
Es tracta d'una iniciativa de l'Ajuntament impulsada per la policia local que proporcionarà consells de protecció i sobre seguretat viària als menors de manera lúdica i divertida

'SEGURETAT CIUTADANA' 03 de Desembre de 2021

L'Ajuntament de Riba-roja, posarà en marxa el mes vinent de març de 2022, el projecte educatiu EMMA (Educació en Menors per a l'Autoprotecció) dirigit a xiquets i xiquetes de 3 a 8 anys. Es tracta d'una iniciativa del consistori de la localitat i dels cossos de seguretat perquè els/as menors aprenguen a protegir-se davant possibles situacions quotidianes de perillositat.

El projecte té com a finalitat dotar d'eines d'autoprotecció i seguretat personal als menors del municipi, així com sentir la figura de la “Policia” d'una forma més pròxima i saber com reaccionar davant emergències.

La seua presentació oficial es durà a terme demà, a les 12 hores, al Parc Maldonado durant la celebració d'una jornada lúdica-festiva que estarà amenitzada per l'actuació del grup Ramonets. L'entrada serà gratuïta i l'aforament limitat.

Metodologia i fases

El programa es durà a terme a través de xarrades a les aules dels centres educatius i parcs de Riba-roja i per a una millor assimilació s'utilitzarà a EMMA, una nina policia dissenyada ex profeso que ensenyarà als menors els consells d'autoprotecció d'una manera didàctica, però lúdica i senzilla al mateix temps.   

Aquest projecte consta de dos blocs; un teòric, amb duració de 45 minuts i un altre pràctic, amb una duració d'una hora. El primer es realitzarà a l'aula on s'explicaran les situacions i es facilitaran els consells. Una agent de Policia acudirà al centre escolar amb la nina EMMA, qui ensenyarà que no cal anar-se amb desconeguts, què fer si es perden en llocs públics o com afrontar una situació d'emergència. També es recordaran les normes bàsiques de Seguretat viària i igualtat. Aquesta part teòrica també es podrà impartir als pares, si així ho sol·liciten.

El segon, es durà a terme amb el consentiment dels pares, ja que la pràctica consistirà a transitar pels carrers del municipi per a treballar les normes de seguretat viària i, posteriorment als parcs, treballar les situacions de no marxar-se amb estranys.
Els continguts dónes aquest programa multisciplinar s'han desenvolupat amb l'ajuda de la psicòloga i la tècnica de l'àrea d'Igualtat de l'Ajuntament. Aquest últim departament ha desenvolupat, per als continguts d'Igualtat, una guia exclusiva per al projecte.

L'elecció del nom d'EMMA, d'origen germànic, es deu al fet que el seu significat és “dona amb fortalesa”. La pretensió és que la nina transmeta fortalesa, confiança i proximitat als xiquets/as. A més, EMMA és plurilingüe, així que el projecte es podrà impartir tant en valencià com en castellà.

Antecedents


El projecte EMMA naix de la idea d'un policia local de Logronyo, qui crea “ALEXIA Ensenya'ns”, programa en l'es imparteixen xarrades amb una marioneta policia que ensenya  consells de seguretat. Des de la secció de Menors de la Policia Local de Riba-roja de Túria es va considerar una bona pràctica molt interessant per a posar en marxa i, per això, es van  utilitzar algunes idees, es van afegir unes altres amb continguts nous com a emergències (112), seguretat viària i Igualtat i es va elaborar EMMA.