Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

El Barranc dels Moros accelera la seua transformació en un nou espai d'oci urbà

La Diputació invertirà 180.000 euros en la consolidació d'este entorn degradat.

'URBANISME' 22 de novembre de 2016

La certificació final de les obres de recuperació ambiental i paisatgista del Barranc dels Moros, signada este matí entre l'Ajuntament, la Diputació de València i Obres Públiques Montaner SL, posa fi a una de les fases que possibilitaran que esta zona de Riba-roja es convertixca en els pròxims mesos en un autèntic pulmó verd del municipi.

Les obres executades en un dels espais naturals més degradats del municipi fins a la data, han segut possibles gràcies a la inversió realitzada per la corporació provincial dins el del Pla d'Inversions Financerament Sostenibles (IFS) i que ha suposat 60.475,80 euros, dels quals, la Diputació de València finançarà el 80% de les obres i l'ajuntament el 20% restant.

El barranc dels Moros ha canviat la seua fisonomia en els últims mesos. Este espai degradat s'ha convertit en un entorn net i accessible gràcies al desbrossament del terreny i a l'execució de rampes i escales que han permés quatre accessos: pel carrer La Canal, per la part de darrere de la Biblioteca Municipal, per l'Agència de Desenvolupament Local i accés de vianants del CEIP Eres Altes a les zones restaurades. Així mateix s'ha dotat al barranc de nou mobiliari urbà, bancs i una zona de pícnic.

'Esta obra és un bon avanç d'un dels projectes més ambiciosos de recuperació d'una de les principals artèries verdes del municipi i que permetrà als veïns i veïnes recuperar per al seu gaudiment un espai urbà que ha estat molts anys degradat', assegura Robert Raga, alcalde de Riba-roja de Túria.

Per la seua banda el diputat de Medi Ambient, Josep Bort ha destacat la importància de 'transformar un problema en una oportunitat amb el suport de les administracions'.

El Barranc dels Moros serà objecte d'una actuació futura que permetrà la creació de noves zones verdes d'ús públic a ambdós costats del barranc, rehabilitant les antigues terrasses de cultiu per convertir-les en diferents zones verdes intercomunicades mitjançant rampes i escales accessibles, creant zones de passeig i d'oci. Així mateix es crearan museus herbaris per al coneixement de la fauna i flora local, zones d'escampament i zones de joc i esportives.

Senda al Molí.

Una altra de les obres realitzades recentment a la zona va ser la senda d'accés al Molí del Comte des del Riu Túria. Una actuació, emmarcada dins de l'IFS, amb un pressupost de 53.438,57 €. La senda que discorre pel marge esquerre del Barranc de les Monges, fins a la zona de l'antic llavador i voreja el castell i el molí va ser pavimentada per adaptar-la a ús turístic, a fi de comunicar el Parc Fluvial amb el casc antic.

Carrer Velázquez.

La tercera de les inversions que la Diputació de València realitzarà al Barranc dels Moros serà a l'entorn del Carrer Velázquez, al què ha destinat una subvenció de 60.000 € per a la prevenció de riscos geològics que permetrà l'estabilització dels talussos d'esta zona.

El projecte forma part del Pla Director del Parc del Barranc dels Moros que pretén regular actuacions parcials, usos i gestió del conjunt dels seus terrenys.

Este pla ha d'assegurar una alta qualitat mediambiental i paisatgística, establir una correcta vertebració amb el riu Túria, posar en valor els recursos referits a l'aigua, com molins, llavadors, fonts, preservar la vegetació associada al barranc o contemplar condicions d'accessibilitat i creació de recorreguts i àrees d'ús públic.