Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja extrau 43.200 tones de terra per a unir el Barranc dels Moros amb el parc fluvial del Túria

L'eliminació del terraplé aconsegueix unir les dues zones del nucli urbà separades durant 130 anys.

'URBANISME' 8 de maig de 2019

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha acabat la primera fase de les obres d'eliminació del talús existent en el centre de salut de la localitat i que permetrà erradicar un aïllament de més de 130 anys entre dues zones del nucli urbà. D'aquesta forma, el Barranc dels Moros estarà comunicat amb el parc fluvial del Túria mitjançant un corredor verd.

Més de 43.200 tones de terra extretes del talús en aquest primer mes d'obres han fet possible tornar a comunicar ambdós parts del conegut terraplé que històricament ha dividit el nucli urbà durant més d'un segle pel pas de la via del tren de rodalia en la part superior d'aquest. Un total de 1.800 camions s'han encarregat de traslladar la terra extreta del terraplé per a fer realitat una de les reivindicacions històriques dels ciutadans.   

El consistori de Riba-roja ha obert ja al trànsit i als vianants el pas habilitat després de l'eliminació del talús en el tram comprés entre els carrers Colón i Jorge Martínez Aspar. D'aquesta forma i després de més d'un segle d'història, totes dues parts de l'antic terraplé han sigut novament comunicades al mateix temps, es millora l'accessibilitat i s'amplia de forma notable l'aparcament annex amb més de 100 places de capacitat per als usuaris de l'edifici sanitari.

En els pròxims dies està previst que comencen els treballs d'instal·lació de la passarel·la d'accés a l'estació del metro de Riba-roja que permetrà als usuaris del mateix realitzar els seus trasllats amb absoluta seguretat. Es tracta d'una de les demandes que històricament havien reclamat amb insistència diversos col·lectius socials de la localitat per a obtindre una millora de les infraestructures.

El nucli d'aquest ambiciós projecte va arrancar a principis del passat any quan l'Ajuntament de Riba-roja va adquirir per un muntant global de 780.000 euros els terrenys que impedien escometre les obres d'unió del Barranc dels Moros, el nucli urbà i, finalment, el seu accés directe al parc fluvial del Túria.   

Històricament, l'existència del terraplé coartava qualsevol intent per vertebrar el nucli urbà en la seua globalitat i convertia en un autèntic embut la zona, especialment l'àrea del propi ambulatori, enclavat en la part inferior i amb greus problemes d'accés i falta de places per a aparcar els vehicles dels usuaris d'aquest centre mèdic. En total, la superfície sobre la qual s'ha actuat ocupa una extensió de més de 13.600 metres quadrats mitjançant un conveni d'expropiació entre al consistori i els propietaris dels terrenys.

Amb la posada en marxa del pla s'acaba amb l'aïllament històric en donar continuïtat al llit del barranc, la regeneració de tota la zona i es condiciona com a futura àrea verda perquè la puguen gaudir els veïns. Sota el projecte denominat "Porta del Barranc", l'Ajuntament de Riba-roja va obrir un procés de participació ciutadana en el qual els veïns van poder triar entre les dues iniciatives presentades, "Riu Túria Riu" i "Porta del Túria" que finalment va resultar la vencedora en el procés.  

El projecte triat contempla importants millores de l'entorn, amb mesures mediambientals, amb la plantació d'espècies autòctones, una correcta evacuació i drenatge de les aigües pluvials, el disseny de recorreguts per als vianants i ciclistes a l'interior del barranc, de caràcter transversal i longitudinal per a aprofitar millor els espais així com àrees verdes i un parc d'importants dimensions en el seu interior. A més, està prevista la ubicació d'una àrea de cafeteria, aparcaments per a més de 100 vehicles i un centre d'estudis del riu Túria.