Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9
  • Imprimir

Riba-roja substituirà les multes i sancions administratives als jóvens per treballs socials en benefici de la Comunitat

La mesura està dirigida, principalment, als jóvens amb caràcter educatiu

16 de maig de 2017


El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat l’elaboració d’un reglament municipal que permetrà substituir les sancions i les multes imposades als ciutadans en la via administrativa per treballs socials en benefici de la comunitat amb caràcter educatiu. La proposta patrocinada per Ciutadans va eixir avant amb els vots a favor de l’equip de govern -PSPV, Compromís i Esquerra Unida- i el Partit Popular mentres que Riba-roja Pot va emetre el seu vot contrari.  

El futur reglament regularà únicament aquelles situacions en què els infractors hagen comés algun tipus d’infracció administratiu en l’àmbit de Riba-roja i descartarà aquelles relacionades amb algun tipus de sanció o multa tributària o infraccions d’índole urbanística. Per tant, només es permutaran amb les sancions administratives en el cas que l’infractor oferisca el seu consentiment, que en algunes situacions podrà participar en tallers, programes informàtics o de reeducació.

L’Ajuntament de Riba-roja incorpora, d’esta manera, la possibilitat de substituir les penes i mesures de reforma per activitats educatives i treballs en benefici de la comunitat a través de la regulació prevista pel codi penal i la llei orgànica de responsabilitat penal del menor, un dels segments d’edat cap als quals està dirigida, principalment, la futura reglamentació. Un informe jurídic previ De la Direcció General d’Administració Local dictaminarà sobre la viabilitat tècnica i legal.   

Entre les sancions que es permetrà permutar per treballs socials cal destacar aquelles relacionades amb els comportaments incívics, com fer botelló, orinar en el carrer, pintar les parets, desperfectes en el mobiliari urbà públic o provocar alteracions lleus de l’orde públic, en cap cas dineràries.

Per això, el reglament pretén fomentar la reeducació dels infractors a través d’activitats socials en benefici de la comunitat local, entre les que es poden destacar algunes com netejar col·legis, acompanyar persones majors, reparar desperfectes del mobiliari o contribuir en activitats socials, entre moltes altres, segons la tipologia i la gravetat dels fets originaris de les sancions administratives.

El text aprovat pel ple municipal de Riba-roja destaca alguns avantatges derivades d’este tipus de novetats com la "virtualitat educativa i pedagògica, favorable a reeducació i reinserció social de la persona infractora, la participació voluntària per a aconseguir millors resultats, aproximar a l’infractor a les conseqüències derivades dels seus actes que han motivat la sanció administrativa, permeten a la persona infractora a realitzar conductes positives que reduïxen el dany causat, facilita l’aprenentatge de pautes d’assertivitat i empatia, reduïx la reincidència en la infracció i, finalment, es produïx un rescabalament comunitari".

En el cas dels menors infractors, el reglament proposat subratlla que d’esta manera "han de comprendre que la col·lectivitat ha patit de manera injustificat unes conseqüències negatives derivades de la seua conducta i que entenguen i assimilen que van actuar de manera incorrecta, que mereix el reprotxe de la societat i que la prestació que se’ls exigix és un acte de reparació just" al buscar sempre una connexió directa entre la fet comesa i l’activitat a realitzar.   

L’equip de govern de Riba-roja considera que la moció de Ciutadans "serà molt positiva per al nostre municipi ja que d’esta manera els jóvens que moltes vegades cometen infraccions administratives seran més conscients dels fets que cometen al responsabilitzar-se directament dels actes comesos ja que actualment són els seus pares els que assumixen el pagament econòmic de les infraccions i eludixen qualsevol tipus de culpabilitat".