Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

  • Imprimir

(2007) Médicos de familia - Rf 20070901-009-019-000-1689_1983

(1)
CALATAYUD CASES, José Vicente; JARABÚ CLEMENTE, Enrique: “Médicos de familia”, en Cristo 2007, pp. 34 a 41 Clavaris del Santíssim Crist dels Afligits 2007, Ribarroja.

NOTES:
- Este estudi és un més dels que realitzem sobre la història de Riba-roja conjuntament, tant munta… Enrique Jarabú i jo en una fructífera època a cavall entre els últims anys del segle vint i els primers del vint-i-u. Enrique Jarabú un verdader Cronista Local a títol honorífic ha publicat igualment moltes investigacions i estudis en solitari, especialment abans de començar a treballar junts; eixos treballs, com altres d’altres Cronistes els aniré incloent en El Cronista Virtual una vegada obtingut el corresponent permís dels autors.
- L’escrit original (2006), no publicat, es denominava “Riba-roja lloc privilegiat” i no contenia, lògicament, la referència inicial als Clavaris; es va presentar al premi de la Fundació Roël, convocat per l’Institut Mèdic Valencià en eixe any, sense resultat.
- L’estudi es va fer com a homenatge al doctor Cerveró que sí que havia obtingut el dit guardó un segle abans (en concret un any abans d’acabar la seua dedicació en el poble) amb el seu treball “Topografia mèdica de Riba-roja”.
- El nostre estudi es va publicar en el llibre de festes de 2007, com a record, entre altres, del senyor Elías Gresa un dels tres últims metges del sistema d’assistència mèdica domiciliària (AMD) del poble, ja jubilat i que va morir dates abans de la publicació.
- El treball publicat ocupava huit pàgines, com s’indica en la cita bibliogràfica, però el PDF original ocupava dènou, que és com a figura en la referència.
- Después de la data de publicació he tingut ocasió de localitzar referències a metges del lloc en protocols notarials en els dos segles anteriors a la data de 1689 que és la referència més antiga localitzada en 2006 quan es va redactar el treball que ens ocupa, així que contràriament al que diu el present estudi ja tenim referències de metges (“cirurgians”) més antics, però quedarà per a un altre moment si haguera temps.

Paraules clau:
Enrique Jarabú – Elías Gresa Hostalet – Asistencia Pública Domiciliaria – Ramón García – José Ferrer Lluch – José Gil Roca – Salvador Cerveró Ballester – Luis Colomer Aparici – José Marzal Juan – Ricardo Valenciano García – María Tortajada Domínguez – Vicente Morera Marco – Miguel García Flores – Francisco Martínez Solaz – Vicente Soler David - Segle XVII – Segle XVIII - Segle XIX