Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

  • Imprimir

(2013) 'Cincuenta años del apolo de Pinedo' - Rf 20131207-012-002-000-1963_2013

(1)
CALATAYUD CASES, José Vicente: “Cincuenta años del apolo de Pinedo”, en Levante-EMV: sección Cultura: Tribuna, sábado 7/12/2013, p.69. Editorial Prensa Ibérica, Valencia, 2013.

NOTES:
- “El apolo de Pinedo” és un articlet recordatori d’una important i singular troballa arqueològica submarina cinquanta anys abans, però és també la reivindicació dels seus descobridors, sent un d’ells el que es convertix en rellevant per a nosaltres al tractar-se d’un veí de Riba-roja, Joaquín García Navajas.
- Durant molts anys la troballa no va tindre el reconeixement que deguera, tractant-se d’una troballa única i en un material igualment especial com és el bronze resistint en el llit marí durant dos mil anys; una figura que va ser valorada en aquell moment en quaranta milions de pessetes, a part el seu valor no material, si bé el Ministeri de Cultura va donar als descobridors únicament una quantitat simbòlica de quinze mil pessetes, segons el mateix García comentava a la premsa.
- El text original en PDF per a publicar tenia dos pàgines, com posa en la referència, encara que en premsa ocupava el faldó de la pàgina i el PDF que incloem ací conté, a més, tres fotos preses d’una de les publicacions mencionades en el text, tal com allí s’indica perquè qui no ho conega puga fer-se una idea.
- Pel mateix motiu anterior hem triat esta referència per a El Cronista Virtual, atés que és un article que va haver de passar inadvertit per a la gran majoria dels nostres paisans pel lloc, data i motiu en què va aparéixer i val la pena conéixer els fets d’alguns il·lustres fills de Riba-roja, ja que l'únic fet d’una troballa tan transcendental encara que siga desconegut per a la majoria i el gest d’entregar-ho a les autoritats ja col·loca Joaquín i els seus tres companys, Ignacio Cuartero, Ramón Chichell i Francisco García en la categoria mencionada cada un en la seua localitat d’origen.
- Després de l’última restauració podeu contemplar l’escultura en tota la seua esplendor i en un marc adequat en el museu de Prehistòria de València, en la Beneficència.

Paraules clau:
Joaquín García – Domingo Fletcher - Museu de Prehistòria València – arqueologia submarina - Segle XX