Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

  • Imprimir

(2010) La donación de 'Riba roya' como 'Villa roya' en el Llibre del Repartiment de València - Rf 20100601-008-055-001-1110_1269

(2)
CALATAYUD CASES, José Vicente: La donación de “Riba roya” como “Villa roya” en el Llibre del Repartiment de València. Ayuntamiento de Ribarroja y Diputación Provincial, Valencia, 2010; 55 pp.

NOTA:
- La publicació del llibre va suposar la modificació de l’entrada corresponent a l’assentament del Llibre del Repartiment inclòs en Arxiu Virtual Jaume I, documents d’època medieval relatius a la Corona d’Aragó. Universitat Jaume I, Castelló, Arxiu Virtual Jaume I. http://www.jaumeprimer.uji.es – Document núm. 00099
- D’això es va fer eco la Societat Catalana d’Onomàstica: Full de novetats Onomàstica.cat 16/07/2010, núm.60, www.onomastica.cat
- Arreplegat en premsa: Riba-roja ressol el misteri del seu origen al “Repartiment”, en Levante-EMV-, dl. 5/VII/2010, p.20.
- Llegit en la VII Jornada d’Onomàstica, Xèrica, 2013 i publicat en les seues Actes: Col.lecció Actes 12, Acadèmia Valenciana de la LLengua, 2014; pp. 43 a 54.

Esta publicació es va incloure en una camisa de cartó junt amb el llibre commemoratiu de la “V Ofrena al riu Túria” encara que també s’obtenia per separat i tenia un format propi. A més del llibre en tapa de cartó es va imprimir una sobrecoberta que incloem en un altre fitxer. Esta sobrecoberta conté en la seua solapa posterior un “ullet” que, com es pot veure allí, constituïa un emotiu record de la meua dona, Amparo Edo, difunta en l'any anterior a la publicació. L’edició del llibre i la corresponent investigació que va conduir a la seua redacció tenen la particularitat d’haver constituït el període de dol per la mort de la meua esposa a qui la publicació està dedicada.

El .pdf que presentem, com altres vegades, és l’original per a la impremta, així que no conté ni l’ISBN, ni el DL ni la impremta correcta pel que per a no retocar l’original he inclòs unes “bafarades” o anotacions al fitxer que s’obrin al passar el ratolí. En la publicació, de moment, només s’ha apreciat una errata, en l’índex, que inclou ací un altra bafarada amb la correcció. El llibre conté quatre làmines fora de text, no rellevants i que no van incloses en el PDF.

El valor de la investigació radica en que demostra que Riba-roja si apareixia en el Repartiment, sent, a més, una de les primeres poblacions “repartides”, encara que amb un altre nom amb què només apareix allí, sent nomenada posteriorment en la documentació de la cancelleria com “Riba roya”. A propòsit de l’anterior, un error molt comú (en el que jo mateix havia caigut anteriorment) és creure que les mencions que s’assemblen a la forma “Riba roja” com “Riudiroga”, inclús “Riba roia”, que apareixen en el Repartiment referides no a població sinó a cavallers diversos es referixen al nostre poble, quan, en realitat la menció allí per a la donació és “Vila roya”; de fet els cavallers que es mencionen en el Registre la primera vegada com de “Riudiroga” provenien en realitat de l’actual Rioja (és a dir, del riu d’Oga (Oja)) tal com queda aclarit en el Registre 7. Estos i altres extrems estan completament documentats i analitzats en el llibre.

Darrere de la resolució de l’enigma de la donació de Riba-roja en el Repartiment va estar el principi lògic d’identitat (“dos coses iguals a una tercera són iguals entre si”) que va poder aplicar-se gràcies al pleit (benditos pleits!, que estan en l’arrel de bona part de les dades que coneixem sobre Riba-roja) entre la corona i el bisbat de Saragossa, atés que Jaume I va donar al bisbat de Saragossa “Villa roya” i Albalat i anys després el bisbat va reclamar, i el rei va accedir, “Riba roya” i Albalat, i veient en la documentació de la cancelleria quin és eixa Riba roya queda clar que ambdós “Riba” i “Villa” són la mateixa Riba-roja actual.

El llibre conté les dos primeres mencions documentades, fins al moment, de la nostra població com a Villa Roya i com Riba roya (esta en el Llibre dels Feyts).

Paraules clau:
Jaume I – Saragossa, bisbe – Bernardo de Monteagudo - Arnau de Peralta – Pedro, infant – Arnau de Romaní – Albalat (de la Ribera) – Pobles castell - Segle XII - Segle XIII