(1992) La Mediateca de Berre L'Étang - Rf 19920131-007-103-BPMI-1975_1991
CALATAYUD CASES, José Vicente: La Mediateca de Berre L'Étang, Memoria para la Consellería de Cultura de la G.V realizada con ocasión del disfrute de una beca concedida por la misma. Edición no venal, editada por el autor, 103 pp. Riba-roja de Turia, 1992.
NOTA:
Abans de ser nomenat cronista oficial de Riba-roja de Túria en 1986, exercia de bibliotecari municipal i posteriorment, com a funcionari de carrera, d’Arxiver-Bibliotecari (des de la creació de la Biblioteca Pública Municipal en 1975 i la de l’Arxiu Municipal en 1980); per això els meus primers textos i estudis relacionats amb Riba-roja tracten de qüestions relacionades amb arxiu, biblioteques i museus.
El present text, com en el mateix s’indica al començament, conté la Memòria del treball desenvolupat entre l’un i el trenta-un de desembre de 1991 com a conseqüència del gaudiment d’una beca d’investigació concedida per la Generalitat Valenciana. El punt de partida va ser la Biblioteca de Berre l’Étang, població agermanada amb Riba-roja de Túria i que, en aquell moment tenia una biblioteca pionera posada en marxa per Simone Roche.
El treball va consistir en l’estudi del sistema bibliotecari de la regió de Bouches du Rhône i, de manera concreta, del sistema de mediateques, amb especial atenció a la mediateca de Berre i el seu affichotèque. Un cartell és “un crit apegat en una paret” i Riba-roja era (i probablement quan em vaig jubilar en 2014 seguira sent-ho) l’única biblioteca de la Comunitat Valenciana amb una carteleteca (actualment no operativa) i una de les poques d’Espanya, a part del Depòsit Legal, si bé els seus fons no coincidixen atés que molts cartells no es registren ni es fa el seu depòsit.
Jean Tabet responsable com Simone, la seua parella, d’una manera de fer cultura en les biblioteques franceses al convertir-les en mediateques va morir recentment (2010) i pareix adequat recordar ara la labor d’ambdós; es pot trobar major informació en el text.
La meua estada en Berre va ser possible gràcies a l’alcalde, regidors i staff del seu ajuntament i va produir, a més de la present Memòria fructíferes relacions entre ambdós poblacions (Riba-roja i Berre) en aquells anys així com diverses publicacions, tres de les quals es van llegir junt amb una altra referida a la col·lecció museogràfica d’arqueologia local (en la meua condició de creador, junt amb María Jarabú, i conservador en funcions de la dita col·lecció) en les “I Jornades sobre Cultura a la Comunitat Valenciana” a principis de maig de 1994 i es publicaran en ECV en un altre moment.
Riba-roja de Túria va ser amb més d’una dècada d’avanç la primera Mediateca de la Comunitat Valenciana i va implementar el seu sistema en la xarxa que es va crear com “Xarxa de Biblioteques de Camp de Túria”, ja desapareguda.
Com a curiositat cal mencionar, entre altres, que no existien els PCs tal com els coneixem actualment així doncs els textos es van escriure en un PCW d’Amstrad en Locoscript, d’ací el seu aspecte i el treball de camp es va fer en Berre amb un Toshiba 1000, anterior inclús al reconegut com primer portàtil domèstic de consum massiu de la història (Thosiba 1100); la diferència és que el primer ni tan sols tenia disc dur.
Paraules clau:
Berre L'Étang – Mediateca – Carteleteca – Artoteca – Bouches du Rhône – Biblioteca - Siglo XX
Compartir
¿Te sirvió? ¡Compártelo!
Contenido eliminado correctamente
Contenido añadido a portada de sección
Contenido añadido a Zona de Home