Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

  • Imprimir

(2000) 'Ribarroja del Turia a través de su historia, IV - La Iglesia en Ribarroja, datos para su historia.' - Rf 20001201-011-0289-007-1401_2000

(1)
JARABÚ CLEMENTE, Enrique; CALATAYUD CASES, José Vicente: Ribarroja del Turia a través de su historia, IV - La Iglesia en Ribarroja, datos para su historia. Ayuntamiento, Riba-roja de Turia, 2000. 289 pp.  + 9 làmines color.

NOTES:
- La menció d’autoritat d’esta publicació ve encapçalada per Enrique Jarabú que va ser l’autor principal de la recopilació de dades; l’estructura, redacció general i inclusió d’alguns capítols complementaris van ser de la meua part.
- Amb el llibre en premsa vam veure l’oportunitat de publicar el catàleg complet de les pintures murals de l’església parroquial atés que s’acabaven de restaurar així que li ho comentem a l’alcalde, Francisco Tarazona, ja que l’ajuntament havia assumit el patrocini de l’edició; l’annex suposava un gasto extra important ja que l’edició era en blanc i negre i les pintures, perquè tinguera sentit, havien de ser impreses a tot color, la qual cosa finalment es va aconseguir.
- Vaig treballar amb el meu germà menut, Jesús, per a presentar les pintures en un “recorregut didàctic” ja que realment així estan estructurades dins de l’edifici, de manera que elaborem unes fitxes que arreplegaven cada una de les etapes del programa marià que arreplega l’església per la seua advocació. Jesús va realitzar un treball preciós d’infografia en què és expert. Com a curiositat les fitxes no sols mostren les pintures en el seu esplendor i apropant-les a la vista sinó que ens presenten de vegades una vista d’aquelles “impossible” en la realitat, n’hi ha prou amb mirar les fitxes de les “figures profètiques” en què s’ha suprimit la barana que dificulta la seua visió en la realitat.
-Quasi al final de la publicació es troba una còpia d’un text que es menciona en algun llibre de festes i del que només vaig trobar un exemplar en la Biblioteca Municipal Central de l’ajuntament de València, “Fulles soltes de Riba-roja. Poesia que obtingué menció honorífica a la Viola d’or en el Jocs Florals de 1946” obra de Salvador Cerveró Ferrer de què vam obtindre els textos i dibuixos sobre la Divina Pastora.
-El llibre va tindre una distribució desigual perquè, finalment, no va haver-hi ocasió de presentar-lo oficialment, de manera que este és el m’oment d’accedir al text i làmines completes còmodament.

Paraules clau:
Jesús Calatayud - Recorregut iconogràfic – pintures murals – programa marià – Quaresma – Corpus Christi – Mare de Déu d’agost – sants metges – sants de la pedra – capella de la colònia – la divina pastora – bisbe de Barbastre – Pascual Lluch Raga – José Andrés Boix  - Segle XVIII – segle XIX - Segle XX