Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

  • Imprimir

(2016) Clavarios 2016, 75 años con el Cristo - Rf 20160914-019-300-007-1897_2016

(1)
CALATAYUD CASES, José Vicente et al.: Clavarios 2016, 75 años con el Cristo / [textos, José Vicente Calatayud... et al.]. Clavaris del Stm. Crist dels Afligits, Riba-roja de Túria, 2016; 300 p.: principalment il. col. i n. ; 27 cm. Nota: Títol de la coberta: Santíssim Crist dels Afligits, 1941-2016 : 75 Aniversari.
Rf. 20160914-019-300-007-1897_2016

NOTES:

Els Clavaris Majors de l'any dos mil setze van tindre la deferència de confiar-me l'edició d'una publicació, independent del propi programa de festes del Crist, dedicada exclusivament a la devoció existent en Riba-roja al Santíssim Crist dels Afligits i, en concret, a rememorar el setanta-cinc aniversari de la translació de la seua nova imatge l'any 1941 i han accedit a la seua publicació en la web, atés que han passat tres anys, que el llibre conté una recopilació d'informació que cobreix un ampli període així com informació gràfica en la qual apareixen molts veïns al llarg dels anys a la qual no tots van poder accedir atés que l'obra era el regal que es fa als festers.
Un repte complicat per la seua amplitud i per la necessitat de donar-li forma a través de la seua presència en les diferents generacions i esdeveniments d'eixes set dècades i mitja. Com sol ocórrer en tot treball amb cert recorregut històric el primer que va caldre fer va ser documentar-se, sent fonamental la col·laboració dels propis festers; paral·lelament va caldre realitzar una labor d'arxiu, bàsicament en l'Arxiu Metropolità de València, l'Arxiu Local de Riba-roja (AHMRT) i els meus propis arxius de Cronista, així com els d'Enrique Jarabú, Paco Malparaiso o Miguel Ferrer, entre altres col·laboracions.

A continuació va caldre estructurar els continguts seguint en la mesura del possible el desig dels festers majors de presentar la història del nostre Crist dels Afligits des dels orígens i incidir en el relat de la peripècia de la nova imatge que el seu setanta-cinc aniversari se celebrava.

En tot moment s'incloïa una bona porció de continguts gràfics que il·lustren magníficament el que el lector pot llegir al mateix temps. En una segona part eixe contingut gràfic s'incrementa, salpebrat amb els testimoniatges de tots els amants del Crist al llarg dels anys, representats tant en el clergat local com en la feligresía a tots els nivells: avis, pares, fills… i, a continuació, un recorregut per tots i cadascun dels anys transcorreguts estructurats per capítols en dècades introduïdes per un text redactat per Salvador Silvestre.

El llibre acaba amb un Epíleg redactat sobre la base d'un altre treball que vaig publicar en el llibre del Crist de dos mil sis estructurat al voltant de l'estrena de l'obreta “Gràcia del Cel” de Salvador Cerveró, In memoriam de tots aquells que ens han precedit i estan ja en presència de la llum i el consol del nostre Santíssim Crist dels Afligits.

Alejandro Ferrer va fer una titànica labor amb l'edició electrònica i va plasmar l'estructura que vaig dissenyar per a aconseguir un disseny equilibrat i que permetera treballar d'una manera normalitzada i repetitiva per a poder completar l'obra en tot just uns mesos, resolent amb mestratge alguns dels reptes que es van plantejar per a aconseguir-ho.
Com a anècdota em quedaria dir que em va passar com al ferrer … “ganivet de pal” posat que en els capítol vaig procurar introduir tot tipus de textos i altres que es van produir en cada any i… vaig oblidar els dos propis: el volum quart de la Història de Riba-roja, dedicat a la història de l'església local i el Crist, que redactem Enrique Jarabú i jo mateix i el llibret que vaig preparar per als festers de 2002 sobre les imatges de l'església parroquial, que incloïa els diferents Crists d'aquesta.

Paraules clau:
Alejandro J. Ferrer – Salvador Silvestre – Enrique Jarabú – José Andrés Boix – Francisco Malparaiso – Foto Díaz – F. Badia – AHMRT – AMV - Siglo XX.