Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9
  • Imprimir

MITECO inclou el Projecte GUARDIAN com a iniciativa de referència en la seua Estratègia Nacional de Lluita contra la Desertificació

Aquesta instal·lació, cofinançada per la UE, va quedar activada fa un poc més d'un mes i cerca augmentar la resiliència contra incendis forestals en el Parc Natural del Túria.


Els Ajuntaments de Riba-roja i Paterna, Hidraqua, Cetaqua, Medi XXI, la Universitat Politèncica de València i la Universitat de València; són les entitats sòcies d'aquest projecte.

'GUARDIAN - MEDI AMBIENT' 28 de juny de 2022

L'Estratègia nacional de lluita contra la desertificació (ENLD), aprovada al juny de 2022, suposa l'actualització del programa d'acció nacional contra la desertificació de 2008. Aquesta estratègia estableix un nou marc per a les polítiques i iniciatives relacionades amb la desertificació a Espanya, on s'inclouen projectes de referència que s'han dut a terme per a millorar la governança de la lluita contra la desertificació i fomentar una gestió de les terres que evite la seua degradació.

El Projecte GUARDIAN, que concloïa fa uns mesos a fi d'augmentar la resiliència contra incendis a través d'aigua regenerada en diverses zones d'interfície urbana-forestals de Riba-roja de Túria i Paterna, és una de les iniciatives que apareixen com a referència en aquest document. Una infraestructura que ha sigut executada amb el suport de la Unió Europea (fons FEDER) i els diferents socis que han col·laborat en aquest finançament i han dut a terme el desenvolupament tècnic d'aquesta iniciativa, com són: els Ajuntaments de Riba-roja i Paterna, Hidraqua, Cetaqua, Medi XXI, la Universitat Politèncica de València i la Universitat de València.

Segons es destaca en aquest document “Europa es troba en un nou context d'incendis forestals a conseqüència del canvi climàtic, amb un risc creixent d'ocurrència d'esdeveniments extrems amb danys potencialment fatals, especialment en les zones on convergeixen els usos forestal i residencial, això és, les interfícies urbanoforestal. El projecte GUARDIAN (Green Urban Actions for Resilient fire Defense of the Interface Area) proposa una estratègia de gestió innovadora d'incendis forestals a través de diferents mesures preventives, que tenen per objectiu millorar l'estat hídric del sistema i/o reduir la càrrega de combustible (substitució d'espècies i posterior creació de barreres verdes, tractaments d'aclarida, sistemes de reg adaptats a través d'aigua regenerada, etc.)”.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha destacat "el treball d'investigació realitzat pels socis, al servei de la prevenció dels incendis forestals, ha sigut clau en el desenvolupament d'una estratègia de gestió eficient, sostenible i innovadora"