L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga i el regidor d'Emergència Climàtica, José Luis Ramos han visitat aquest matí, acompanyats pel responsable tècnic de la Conselleria de Medi Ambient, la zona en la qual s'està actuant per al segellament de l'abocador de Basseta Blanca. Actualment, les màquines estan treballant en el segellament, amb capes de terra a les quals seguirà la col·locació d'una làmina de polietilé en tota la superfície, que impermeabilitzarà l'abocador. La làmina serà coberta per terra vegetal i es realitzaran plantacions que conclouran el segellament de l'abocador.
Les obres de segellament de l'abocador, amb més de sis milions de tones d'abocaments, compta amb una inversió d'11 milions d'euros i té previst #prolongar fins al segon semestre de 2025. Una vegada acabat el procés, la Generalitat haurà de licitar el manteniment de la instal·lació. El futur de Basseta Blanca passa per revertir aquesta zona degradada en un projecte destinat a les energies renovables, com una planta solar fotovoltaica.
Al març de 2023 es van iniciar els treballs en aquesta zona, després que la consellera de Transició Ecològica durant la passada legislatura, Isaura Navarro, presentara públicament el Pla de segellament i restauració ambiental de l'antic abocador de Basseta Blanca.
Aquesta instal·lació va recollir els residus de l'àrea metropolitana de València durant deu anys des de 1986 i 1996, i en el qual s'estima puguen haver-hi enterrades més de tres milions de tones de residus, fonamentalment sòlids urbans (RSU).
Es tracta d'una important actuació, que contempla més de 22 hectàrees de terreny en les quals es faran treballs de demolició i obres prèvies, condicionament de terrenys, regularització, evacuació d'escolament, drenatge de lixiviats, tancament perimetral, execució de piezòmetres, control i gestió de residus d'obra, pla de seguretat i salut, implantació de les capes de segellament previstes per Reial decret 1481/2001, entre altres.
L'abocador va ser abandonat amb un sistema de pre-segellament incomplet, d'acord amb la normativa d'abocadors. A partir de 2016, la Generalitat, en col·laboració amb l'Ajuntament de Riba-roja es va treballar per a poder completar el procés, que resoldrà un antic problema ambiental.
No va ser fins a 2015 quan la Generalitat Valenciana, dins de les seues competències autonòmiques en virtut de la Llei valenciana 10/2000 de Residus de la Comunitat Valenciana, es va responsabilitzar del segellament i restauració de l'abocador de Basseta Blanca, en considerar-ho un greu problema mediambiental.
Fins a aqueixa data, l'Ajuntament de Riba-roja de Túria va esgotar totes les vies jurídiques disponibles punt amb la propietat del terreny - que no tenia assignada la responsabilitat de la restauració- com amb el Consell Metropolità de l'Horta, que es va extingir en 1999 i les transferències del qual van passar en 2001 a l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus, EMTRE. Aquesta última entitat es va fer càrrec de la gestió dels abocadors públics existents a la Comunitat Valenciana, però deixava en uns ‘llimbs legals’ a l'abocador de Basseta Blanca.
Basseta Blanca es va incloure en 2016 en el Pla 'De Nord a Sud', que va incloure treballs de segellament de 30 abocadors municipals antics. Una actuació mediambiental sense precedents en el nostre territori que ha suposat una inversió de més de 20 milions d'euros.
L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha destacat la transcendència del segellament de l'abocador Basseta Blanca per al municipi i després de la visita a la zona va ressaltar “aquest procés representa una solució crucial per a un problema ambiental arrelat. La restauració d'aquesta zona degradada no sols compleix amb les normatives mediambientals, sinó que també obri la porta a noves oportunitats per al municipi com la transformació de l'àrea en un centre d'energies renovables'