Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Carmen Baena posa en diàleg el marbre i el brodat en l'E CA de Riba-roja

L'artista mostra en l'Espai d'Art Contemporani les possibilitats expressives de dos materials tan oposats com el marbre i el brodat en l'exposició ‘Entrelíneas’ que s'inaugura aquest dijous 14 de juliol

'TURISME I PATRIMONI' 13 de juliol de 2022

Carmen Baena posa en diàleg dos materials tan oposats entre si com el marbre i el brodat en l'exposició ‘Entrelíneas’, que aquest dijous s'inaugura en el Espai d'Art Contemporani ‘Es Castell’ (E CA) de Riba-roja de Túria. L'artista mostra al voltant de mig centenar d'obres, entre escultures, instal·lacions i peces de fil, a manera de recorregut cronològic per la seua vasta producció, sempre mantinguda en el temps mitjançant la investigació amb nous materials i tècniques.

El sòlid del marbre en contrast amb la delicadesa del fil permet a Carmen Baena mostrar les possibilitats expressives sorgides de tan fructífera relació. “El lema que articula les quatre sèries que comprenen aquesta mostra és el paisatge, o millor dit, la relació profunda, íntima, autobiogràfica que l'artista sent per la naturalesa, per la terra en la qual va créixer”, apunta el comissari Juan Bautista Peiró.

Una terra, la de Belerda -pedania de Guadix [Granada]-, en la qual Baena va viure fins als 11 anys en una casa cova de la qual guarda profunds records, a partir dels quals -d'una forma inconscient- ha anat aflorant en el seu treball aqueixa mescla del sòlid -estrats muntanyencs- i el vegetal -l'horta verda- que travessa el conjunt d'una producció que ara exhibeix en l'E CA de Riba-roja a manera d'àlbum personal.
 
Àlbum entorn d'una naturalesa que convida a l'espectador a explorar, recorrent l'exposició, les seues pròpies emocions a partir de les quals suggereix l'artista mitjançant tan singular diàleg entre el marbre i el brodat. “Escultora de formació, en la sèrie ‘Auri’, el marbre blanc i el pa d'or ens remeten a un univers personal on la puresa i l'eternitat semblen donar-se la mà cómplicemente”, assenyala Peiró.

“Jo sempre utilitze el blanc com el pur. De fet, quan busque un tros de marbre per a treballar-lo, no vull que tinga betes. I en aquesta exposició es veurà una mica l'evolució cromàtica que hi ha hagut en la meua obra, perquè he passat molts anys en què només utilitzava el blanc i mai pensava que anava a utilitzar el color, sinó que va anar apareixent molt poc a poc, sorprenent-me a mi mateixa, i ara s'ha convertit en el protagonista”, explica la pròpia artista.

En les sèries restants –‘Murmuris entre línies’, Horitzons en cercle’ i ‘Jardí vertical’-, el fil es converteix en el principal protagonista de la mostra. “Brodat sobre paper o sobre llenç, milers de metres recorren les diferents superfícies que ofereixen un ventall impressionant de variacions cromàtiques i lumíniques”, subratlla el comissari de ‘Entre línies’.

“El títol de l'exposició és ‘Entrelíneas’ per allò no sols del que precisament es pot llegir entrelíneas en el meu treball, sinó perquè jo utilitze la línia en tota la meua obra, tant en l'escultòrica com en la més pictòrica. I té igualment el sentit que a través de les línies de fil podem veure -segons la perspectiva que adoptem- el fons o no de la meua obra”, destaca Baena.

En el mitjà de centenar de peces recollides en el Espai d’Art Contemporani ‘Es Castell’ -espai ja de referència per a l'art contemporani més enllà de les tres grans capitals de la Comunitat Valenciana-, els fils brodats “deixen nombrosos buits que ens conviden a gaudir i completar no sols amb el nostre moviment, sinó amb la participació activa de la nostra imaginació”, conclou Peiró.

Per part seua, l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha destacat “la qualitat artística de Carmen Baena enriqueix les propostes del ECA, amb una mostra innovadora en la qual destaca l'ús i combinació de materials poc habituals, de la qual podran gaudir veïns i visitants durant els pròxims mesos”.