Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

La consellera de Transició Ecològica visita els primers canons d'aigua instal·lats en Riba-roja com a sistema pioner de prevenció d'incendis amb aigua regenerada

El projecte inclou la instal·lació de 20 torres en Riba-roja, 14 en Masia de Traver, 6 en Els Pous, així com una sèrie de canons mòbils en la resta de zones amb afecció al parc Natural del Túria.

'PROYECTE GUARDIAN - MEDI AMBIENT' 29 de juliol de 2021

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, acompanyada per l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, i representants dels socis del projecte Guardian, ha visitat aquest migdia els primers canons d'aigua instal·lats en Riba-roja dins del projecte Guardian, un sistema pioner de prevenció que actua en la confluència de l'espai forestal amb l'urbà al Parc Natural del Túria.

La iniciativa, finançada al 80% per la Unió Europea, persegueix millorar la resiliència davant els incendis forestals a través d'una barrera de contenció del foc formada per 40 canons que es proveeixen d'aigua regenerada. Sensors de detecció del foc activen un sistema de reg prescrit que humiteja les zones residencials i actuen com a defensa en quatre àrees estratègiques de gestió, en els termes municipals de Riba-roja i Paterna.

La consellera, amb el director general de Prevenció d'Incendis, Diego Marín, i el gerent de l'Empresa Pública d'Aigües Residuals (EPSAR), Juan Ángel Conca, ha remarcat la “circularitat” de la proposta que empra 80.000 m2 d'aigua regenerada. Així ha remarcat “aquest sistema podrà ser replicable en altres entorns i estar en millors condicions per a fer front a una de les amenaces que tenim a la Comunitat Valenciana”.

La Comunitat Valenciana és una de les més avançades en matèria d'infraestructures de reutilització, disposant de 44 depuradores amb tractament terciari o avançat. En aquest cas, l'aigua procedeix de la depuradora Camp de Túria II que serà conduïda a una Estació de Regeneració d'Aigua per a la seua neteja i desinfecció. Així mateix, el projecte contempla tasques de silvicultura preventiva -desbrossaments, gestió de la vegetació i plantació d'espècies autòctones- per a crear cinc tallafocs verds.

Des de Transició Ecològica han valorat l'aliança dels municipis de Riba-roja i Paterna juntament amb la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i les empreses Hidraqua, Cetaqua i Medi XXI per a “impulsar iniciatives sostenibles d'avantguarda que serviran de model per a avançar en mecanismes eficients i eficaços de lluita contra el foc”.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga ha agraït la visita de la consellera a la zona d'actuació, "aquest projecte és fruit de la investigació, la capacitat tècnica i la col·laboració públic-privada, posada al servei de la prevenció contra els incendis en aquest enclavament natural privilegiat, com és el Parc Natural del Túria, així com la protecció dels veïns i veïnes dels nuclis residencials de Masia de Traver, València La Vella, Els Pous i la Cañada, a Paterna.