Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja articula un pla de contingència per a atendre la vintena de famílies ucraïneses acollides en el municipi

L'Ajuntament gestiona ajudes econòmiques, protecció internacional, escolarització de menors, tràmits bancaris i formació a través de l'ADL per als 46 ciutadans i ciutadanes.

'POLÍTIQUES INCLUSIVES I DRETS SOCIALS' 30 de març de 2022

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, acompanyat per la regidor de Polítiques Inclusives, Lola Verdeguer, ha visitat aquest matí les instal·lacions de la Botaia on s'estan impartint les classes gratuïtes d'espanyol que l'Ajuntament ofereix als refugiats ucraïnesos acollits en la localitat. Es tracta d'un de les accions incloses en el Pla de Contingència que el consistori ha articulat per a fer front a les necessitats d'aquest col·lectiu, amb la finalitat de millorar i agilitar la seua integració. Les classes s'imparteixen durant tres dies a la setmana (dimarts, dimecres i dijous) en horari matutí de 10 a 11.30 hores. Actualment, hi ha 25 persones inscrites que estan fent ús d'aquest recurs.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha mostrat el seu suport i solidaritat a les famílies i ha posat a la disposició d'aquestes, “tots els recursos municipals disponibles perquè us sentiu a gust en el nostre municipi i puguem atendre les vostres necessitats”. Raga ha lamentat la situació que estan vivint les famílies a conseqüència de la guerra d'Ucraïna, i ha agraït la “col·laboració desinteressada dels ciutadans i entitats que han aportat tot tipus de materials en el Pavelló Municipal acudint de manera immediata a la crida”. Aquestes aportacions han sigut paralitzades per indicació de la Generalitat de manera temporal davant el col·lapse en les recepcions en el punt establit en Fira València.

En l'actualitat, l'àrea de Serveis Socials de Riba-roja atén 19 famílies de refugiats que han arribat al municipi i per a les quals s'està treballant en diferents àrees amb la finalitat de cobrir les seues necessitats respecte a escolarització, habitatge, alimentació, tràmits de la protecció internacional, assistència sanitària i empadronament, entre altres.

Recursos residencials i ajudes econòmiques

Pel que fa a recursos residencials, des del consistori s'està ultimant la posada en marxa d'un alberg amb 38 places disponibles per a situar a unitats familiars que requerisquen d'aquest recurs. Així mateix, es compta amb altres solucions residencials d'iniciativa privada, que generosament, han cedit a l'ajuntament cases per a la seua gestió, on ja hi ha famílies vivint. També l'hotel Muralleta ha oferit una habitació per al seu ús solidari. A més, al voltant de huit famílies de la localitat ja són receptores d'unitats familiars ucraïneses per afinitat o per tercers.

D'altra banda, des de Serveis Socials s'ha posat en funcionament un telèfon (647247836) per a l'acolliment, només en cas de necessitat, dels refugiats per persones o famílies particulars que s'oferisquen. En aquests moments, s'està treballant en un cens de les quals ja s'han oferit i s'estan realitzant les entrevistes avaluadores de la idoneïtat i el perfil de les mateixes per a una millor adaptació.

En matèria de prestacions, s'està treballant amb ajudes econòmiques polivalents, que es concediran a les famílies ucraïneses per a compra de matalassos i tot tipus de material que precisen. A més, s'està oferint el servei de catering gratuït, assistència legal i psicològica, així com ajuda en espècie com a mantes, kits d'higiene, roba, entre altres.

Respecte als tràmits bancaris, el consistori ja ha mitjançat amb algunes entitats bancàries del municipi per a facilitar l'obertura d'un compte bancari sense necessitat de presentar un NIE perquè estes famílies manquen d'ell. La possible solució que s'està valorant és la seua substitució per un informe social previ que puga servir de suport per a obrir aquest compte.

Una altra línia en la qual s'està treballant és la formació d'aquestes persones a través de l'Agència de Desenvolupament Local (ADL), amb formacions, preparació dels seus currículums vitae i inscripció en la borsa d'ocupació local.