Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja convoca 'Sotrac: Vides truncades' la tercera edició de les seues Jornades de Memòria Històrica

Les jornades continuen amb el compromís del consistori amb la preservació de la memòria històrica i la promoció dels drets humans.

'MEMÒRIA HISTÒRICA' 10 de maig de 2024

De la mà de l'Associació Per a la Recuperació de la Memòria Històrica, el Centre d'Estudis Locals i l'Institut d'Estudis Comarcals del Camp de Túria, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria, es presenten les III Jornades de Memòria Històrica de Riba-roja "Sotrac: vides truncades" els dies 10, 11 i 12 de maig. Este esdeveniment, que complix la seua tercera edició, té com a objectiu abordar aspectes rellevants de la història recent d'Espanya per a la seua comprensió i reflexió en el present, des de diferents perspectives, preservant la memòria històrica i la promoció dels drets humans.

Sota el lema "Sotrac: Vides truncades", esta tercera edició comença el divendres 10 de maig a l'Auditori de Riba-roja amb la representació de l'obra teatral "Aus migratòries", de la companyia Teatre de l'inestable, dirigida a l'alumnat de 2n cicle de l'ESO i 1r de Batxillerat dels IES del municipi. Així mateix, totes les persones inscrites a les Jornades han sigut invitades a assistir. El valor de la peça residix a contar una història real d'una dona que va haver de superar les dificultats de postguerra, però també és una bella reflexió sobre l'exili, la pèrdua i els seus efectes sobre les noves generacions. Unir el tractament de la memòria democràtica amb els coneixements que l'actual llei educativa reconeix com a claus en el currículum d'estos cicles és un dels objectius de la nova àrea de Memória Històrica.

L'acte central arrancarà el dissabte 11 de maig al Castell de Riba-roja en el qual, després de l'obertura a càrrec de la regidora d'Educació i Memória Històrica, Eva Lara, li seguiran una sèrie de ponències totes elles relacionades amb successos que van canviar el rumb de les vides de les persones després del colp d'estat del 1936. Cristina Escrivà, directora de l'Institut Obrer, exposarà "La infància evacuada (1936-1939). L'exemple de la colònia escolar 'Masia del comte' de Riba-roja"; Laura Gassó, escriptora, ens presentarà el seu "Diari de Gaskin", que versa sobre el seu pare. Santi Donaire, periodista, ens oferirà la ponència "Punt cec", sobre els treballs d'exhumació en les fosses de Paterna. Finalment, el poeta Víctor Benavides protagonitzarà un recital poètic que ha titulat “Versmemoria”. Clausurarà les jornades l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga.

Finalment, el diumenge 12 de maig, tancarà este cicle la Gimcana de la Memòria, un recorregut pels llocs de memòria de Riba-roja, de la mà dels organitzadors/as, amb eixida des del Castell de Riba-roja. En paraules d'Eva Lara: "Atés el context en què se celebren estes III Jornades, han de servir per a expressar el rebuig de totes les persones compromeses amb els valors democràtics,cap a la nova llei de Concòrdia, que és un insult a la intel·ligència i als principis de veritat, justícia i reparació refrenats no sols per la llei valenciana del 2017 sinó reconeguts per l'ONU. Ans al contrari, hem de deixar molt clar que no farem un pas arrere, perquè la memòria col·lectiva és una via d'alliberament”.

Recapitulació de les Jornades Anteriors: Una Ullada al Passat per a Reflexionar sobre el Present

Abans d'endinsar-nos en les pròximes Jornades de Memòria Històrica de Riba-roja "Sotrac: vides truncades", és important recordar els esdeveniments significatius que han precedit a esta edició. Les primeres jornades van ser l'any 2022 marcant una fita en el reconeixement i la reparació de la memòria democràtica. En honor al Sr. Enrique Jarabú Clemente, historiador i cronista local el llegat fotogràfic del qual i documental ha sigut inavaluable per a comprendre la història de Riba-roja, les jornades van servir com a tribut a la seua incansable labor. Es van abordar temes com la defensa de la Immediata, estudis sobre els afusellats i les fosses comunes de Paterna, així com els testimoniatges de les víctimes represaliades del Franquisme.

Les segones jornades es van celebrar l'any passat sota el lema "Dona i drets en la II República. Homenatge a les dones represaliades", on es va posar el focus en els drets de les dones durant la II República. A més es van acompanyar les ponència de la projecció de "Sense farina i sense res, la memòria silenciada" per Sergi Fernández Romero a la Sala d'Audiovisuals del Molí.

Estos esdeveniments previs van establir un sòlid precedent per a les pròximes jornades, reafirmant el compromís de Riba-roja amb la preservació de la memòria històrica i la promoció dels drets humans que marca la llei vigent sobre la Memòria Democràtica, on es reconeixen els drets de totes les dones i homes que es van oposar en el seu moment al colp d'estat contra la Segona República espanyola i que van lluitar per defendre la democràcia. “Amb la llei autonòmica valenciana, l'administració pública assumia directament la localització de les fosses de la Guerra i del franquisme en tot el territori valencià, seguint els passos iniciats per la Diputació de València”, indicava el text de l'ordenament aprovat al desembre de l'any 2017. “Estes jornades mostra el nostre compromís amb el dret a recordar i l'obligació a reparar. Tenim la responsabilitat de retornar la dignificació a les víctimes i fer honor a la veritat explicant la història i evitant que es repetisquen els errors del passat”- apunta l'alcalde, Robert Raga.