Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja destinarà fins al 50% de les baixes en les adjudicacions dels contractes públics per a finançar projectes que reduïsquen la petjada de carboni

El ple aprova una ordenança pionera en la Comunitat que permetrà a les empreses privades invertir en projectes de reducció o absorció d'emissions i desgravar-li-ho íntegrament.

19 de setembre de 2022

El ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat la primera Ordenança Reguladora de la compensació de la petjada de carboni en el municipi l'objectiu del qual passa per reduir l'emissió de diòxid de carboni (CO₂) i altres gasos d'efecte d'hivernacle alliberades a l'atmosfera. Aquesta ordenança municipal és una iniciativa de l'equip de govern del PSPV aprovada amb el suport, a més, del Partit Popular, Ciutadans, Compromís, l’Esquerra i Podem Riba-roja Pot, mentre que Vox va votar en contra.   

La posada en marxa d'aquesta ordenança permetrà impulsar projectes i iniciatives d'absorció de diòxid de carboni (CO₂) en la localitat i, al mateix temps, reduir l'emissió d'aquesta mena de gasos d'efecte d'hivernacle en tots els serveis i obres que duga a terme, a partir d'ara, l'Ajuntament de Riba-roja de Túria en tot el terme municipal. El finançament serà públic-privada, de tal forma que les empreses podran desgravar-se fiscalment la totalitat dels diners invertits en cada projecte declarat bé d'interés general, tal com queda especificat en la Llei de Mecenatge. 

L'ordenança de Riba-roja de Túria inclou la creació d'un registre en el qual es recolliran tots els projectes i iniciatives creats per a disminuir la petjada de carboni en el municipi i permetrà a les empreses comprar reduccions d'emissions fetes en un altre projecte local per a compensar les emissions generades que es no puguen evitar, com ara els desplaçaments o els consums energètics. En aquest cas es troben moltes de les empreses de logística que utilitzen els vehicles per al transport o un altre tipus d'empreses l'activitat de les quals necessita d'enormes quantitats d'energia elèctrica per a produir béns. 
 
El registre local de projectes de compensació per absorció de diòxid de carboni o reducció de gasos d'efecte d'hivernacle estarà format per projectes promoguts per l'ajuntament o per tercers que desenvolupen activitats i pràctiques que augmenten el carboni mitjançant accions relacionades amb l'ús de la terra o la silvicultura. Entre els tipus de projectes destaquen la repoblació forestal amb l'eliminació de plantes invasores i la seua substitució per vegetació autòctona o la recuperació de camps de cultiu abandonats del banc de terres municipal amb la plantació de fruiteres de temporada o vivers. 

Els projectes de repoblació forestal hauran de disposar d'una superfície mínima d'una hectàrea, una coberta de les copes dels arbres mínima del 20% en maduresa, una altura potencial dels arbres mínima de 5 metres en maduresa. El càlcul de les absorcions de diòxid de carboni es realitzarà a través dels mètodes utilitzats i aprovats pel Ministeri per a la Transició Ecològica i que proporciona estimacions per a totes les espècies arbòries forestals del territori d'Espanya, en funció de les característiques de cadascuna d'elles. 

A més, en el registre es contemplaran projectes de reducció d'emissió de gasos per efecte d'hivernacle inclosos en l'àmbit institucional del transport, els residus o els edificis municipals, entre altres. Les tipologies dels projectes se centraran en eficiència energètica en edificis municipals, projectes fotovoltaics connectats a xarxa, enllumenat públic amb energia solar, tractament de residus mitjançant compostatge domèstic o comunitari, canvi de flota de turismes, sistemes públics de mobilitat compartida i, finalment, mobilitat compartida-préstec de bicicletes. 

L'eficiència energètica ha de complir com a mínim un edifici complet, els projectes fotovoltaics hauran de generar un mínim de 5 quilowatts, els projectes d'enllumenat han de contemplar la instal·lació de zones sense instal·lació o la substitució íntegra en zones independents, el tractament de residus mitjançant compostatge domèstic o comunitari s'estendran a zones residencials íntegres i, finalment, la mobilitat compartida s'aplicarà a un mínim de 5 vehicles. 

En els processos de contractació municipal es destinarà una part proporcional de les baixes econòmiques realitzades per les adjudicacions finals a l'execució dels projectes inclosos en el registre local. La quantia a aportar dependrà de l'envergadura de cadascuna de les licitacions realitzades, aquelles amb un import superior als 100.000 euros anuals destinaran un 50% de les baixes a l'execució dels projectes mentre que en els imports inferiors als 100.000 euros es destinarà un 25% en total.  

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha expressat la satisfacció “per portar avant un projecte pioner en el nostre municipi que se suma a altres iniciatives i mesures que hem adoptat per a contribuir a la reducció de les emissions de diòxid de carboni a l'atmosfera ja que es tracta d'un dels majors mals que hem patint actualment en el món i, per això, amb aquesta ordenança esperem reduir les emissions que generem i absorbir les que expulsem en el dia a dia del nostre municipi, en totes les accions quotidianes i en tots els àmbits, amb una inversió públic i privada en la qual tots poden estar representats”.