Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja recupera la torre àrab del segle XI com a atractiu turístic i retorna l'esplendor al seu entorn

El director general d'Administració Local, Antoni Such visita la recentment remodelada Plaza de la Torre i la muralla àrab. L'emblemàtica plaça ha recuperat el seu caràcter per als vianants i lúdic.

'PATRIMONI I TURISME' 24 de març de 2021

El director general d'Administració Local, Antoni Such, juntament amb el director territorial de Presidència, Francisco Molina han visitat aquest matí, acompanyats per l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, i l'equip de govern el resultat de les obres de recuperació de la Torre i muralla àrab i el seu entorn.

El projecte de restauració, que ha tingut un cost de 700.000 euros, dels quals 289.000 euros han sigut finançats pels fons de la UE i la resta sufragada amb pressupost municipal, ha permés la rehabilitació i millora d'una casa antiga situada en la Plaça de la Torre que contenia en el seu interior una torre àrab del segle XI, així com un refugi de la Guerra Civil.

Per a dur a terme el projecte, l'Ajuntament de Riba-roja va adquirir aquesta antiga torre situada en la zona de la muralla àrab per 92.000 euros amb l'objectiu d'utilitzar-la com a reclam turístic a causa de tota la història que s'amaga darrere. La casa adquirida per part de l'Ajuntament ocupava una superfície total de 345 metres quadrats de construcció formada per dues plantes i adherida a la torre d'origen musulmà inclosa en l'antic recinte fortificat, hui convertit en un bonic jardí annex a la muralla.

La torre i la muralla formen part dels importants vestigis que la civilització àrab va deixar al seu pas per Riba-roja de Túria durant el segle XI però que fins ara havia estat oculta i oblidada per als propis veïns de la localitat. L'actuació municipal s'ha completat amb el descobriment de dos refugis de la pròpia guerra civil que va ser utilitzat en el seu temps per famílies de la localitat.

Així, gràcies a aquesta actuació, el consistori obrirà les seues portes al públic i s'inclourà en la ruta “Caminant entre búnquers i trinxeres a Riba-roja de Túria”, que recorre els antics refugis que durant la guerra civil espanyola es van utilitzar com a protecció i empar durant la batalla bèl·lica. El recinte emmurallat de Riba-roja és considerat com a Bé d'Interés Cultural (BIC) junt amb els jaciments visigots de Pla de Nadal i València la Vella.

Durant la visita, el director general ha mostrat la seua satisfacció personal i agraïment a l'Ajuntament de Riba-roja, “pel treball que han fet i l'esforç per a recuperar un element patrimonial tan important com és la Torre i part de la muralla. Aquest entorn és magnífic, jo vaig tindre l'oportunitat de conéixer-lo quan estava completament degradat, abans d'iniciar de les obres, i ara m'ha impressionat”, ha remarcat.

Such ha afirmat “l'objectiu de la Generalitat València i l'Ajuntament de Riba-roja és posar en valor elements patrimonials, que eren ací, que eren de tots i que amb recursos i molta sensibilitat s'han pogut tirar avant per al gaudiment dels veïns i veïnes del poble, així com atractiu turístic” Such ha anunciat una nova convocatòria dels Fons Feder per a finals d'any, “hem fet 106 actuacions de recuperació del patrimoni al llarg de tota la Comunitat Valencià i estem molt satisfets, és palés l'esforç de col·laboració entre Ajuntaments i la Generalitat”.

Per la seua banda, l'alcalde ha assegurat “aquesta localització és una joia perquè portava des del segle XI amagat, i la gent no el podia visitar. Vull agrair a la família propietària de la casa privada que arribara a un acord amb l'Ajuntament, així com a la Generalitat per fer-ho possible”. Així mateix ha afegit, “hem recuperat a més la Plaça de la Torre, lloc on aparcaven els cotxes, no hi havia cap element per a asseure's, estar tranquils... i amb l'aportacions dels veïns juntament amb la direcció tècnica hem pogut recuperar el seu esperit”.

Així mateix, arran de l'aprovació pel ple de l'Ajuntament al novembre de 2020 de la proposta de retornar el nom original de “Plaça de la Torre” a l'actual plaça coneguda com a “Plaza del doctor Don Ricardo Valenciano”, el consistori ha col·locat una placa commemorativa en la façana de la qual fora “casa consulta” en la qual va exercir el popular metge de 1939 a 1980.