Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9
  • Imprimir

Riba-roja incorpora cinc compromisos per a augmentar la participació de les pimes en els contractes públics i constitueix una bústia de suggeriments per als ciutadans

El ple aprova per unanimitat les propostes municipals.

'CONTRACTACIÓ' 30 de novembre de 2021

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat la incorporació de cinc compromisos per al foment de la participació pública en la contractació municipal a través del programa “Ribalicita Responsive”. La proposta de l'equip de govern del PSPV ha comptat amb el vot favorable i unànime de la resta de grups: el Partit Popular, Ciudadanos, Compromís, Esquerra Unida, Podemos Riba-roja Pot i Vox.

La proposta municipal aprovada es fixa com un dels seus objectius desenvolupar i potenciar el “principi d'integritat” a l'hora d'iniciar els diversos procediments públics sobre contractació pública. Per a això, es val de les directives europees que contemplen diversos aspectes com el principi de transparència o el codi de Compliance sobre matèries de prevenció per a evitar interessos o raons ètiques per part dels funcionaris o tècnics que intervenen en el procés.

El ple considera fonamental incorporar “la cultura de la integritat” fonamentada en la inalterable vocació de servei públic que ha de presidir qualsevol actuació administrativa, a través de l'impuls de la participació en matèria de contractació pública. Per això, l'ajuntament augmentarà la participació a través d'un equip multidisciplinari format pels departaments de Contractació, Transparència i Participació Ciutadana i Agència de Desenvolupament Local.

Per això, el programa “Ribalicita Responsive” consisteix en l'aplicació de cinc compromisos ciutadans per a fomentar una contractació pública “empàtica i participativa”, amb una major accessibilitat i proximitat, amb més canals de comunicació, una potenciació de les xarxes socials, o un reforç de la publicitat activa mitjançant sistemes d'informació, tant documentals com visuals.

El segon compromís de Riba-roja de Túria es basarà en la presentació del pla de contractació a les pimes i teixit empresarial, de manera que totes elles tinguen informació sobre aquest tema, de manera que l'ajuntament es compromet a organitzar una presentació pública oberta a tota la ciutadania presencial i retransmesa en directe dins del mes posterior a la seua publicació.

El tercer compromís es basa en l'Oficina d'Atenció al Licitador que es va crear al febrer de 2018 dotada d'una Carta de Serveis que recull tots els serveis que s'ofereixen als licitadors, així com tots els canals d'atenció, per al que es fa necessari augmentar el grau de coneixement ciutadà a través d'una jornada de portes obertes a demanda.

Un altre dels principis que es potenciarà és la professionalització i formació gratuïta a pimes, amb accions formatives perquè res impedeix la seua participació en els contractes públics “perquè ningú es quede arrere”. Per això, de manera trimestral l'ajuntament organitzarà accions formatives a través de diversos mitjans de comunicació com webinar, presencial o a distància.

Finalment, el decàleg de principis que s'apliquen en el programa Ribalicita pretén conéixer les propostes, els suggeriments o les opinions de les pimes, autònoms i possibles licitadors o de la ciutadania en general, i, per això, s'implantaran enquestes d'opinió en cada licitació, en l'oficina d'atenció al licitador o en les accions formatives. Es constituirà una bústia de suggeriments perquè qualsevol ciutadà puga expressar la seua opinió, suggeriment o proposta, entre altres.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha assenyalat que la incorporació dels cinc compromisos “obeeix a una raó molt ferma i decidisca de l'actual equip de govern per augmentar les vies de participació en qualsevol procés de licitació com a eix principal d'una societat oberta i plural, en la qual tots les empreses i autònoms tinguen les mateixes oportunitats i drets”.