(1237) 'El castillo de Ribarroja como posesión real entre 1237 y 1269' - Rf 20080920-003-009-008-1237_1269
CALATAYUD CASES, José Vicente: “El castillo de Ribarroja como posesión real entre 1237 y 1269”. En Crónica de la XXVII Assemblea de Cronistes Oficials del Regne de València, pàgs.16 a 24. Junta de l’ACORV, València, 2010. 453 pp.
- Llegit en Assemblea de Cronistes del Regne de València, 17 a 19 d’Octubre de 2008
Nota:
En el moment actual la menció documental més antiga de Riba-roja de Túria es troba en el Libre del Repartiment, si bé allí apareix com a Villa roya. La primera menció com Riba roya apareix després en la documentació de la Cancelleria real.
L’interessant d’esta documentació és que servix no sols per a justificar l’actual nom de la localitat sinó que també explica part de l’escut de la mateixa, les barres d’Aragó, ja que si bé no ha aparegut documentació que indique que va ser designada com a vila reial, ho va ser de facto atés que al donar-la al bisbe de Saragossa en el repartiment original, aquell no va prendre possessió ja que no podia traslladar la seua seu; este fet no va impedir que el bisbat reclamara el delme en 1260 el que va deixar al descobert l’aprofitament que el rei estava fent a favor seu i va originar el pleit que va acabar amb la venda i canvi de Riba-roja i Albalat de la Ribera per les Pedrosas en 1269.
De fet el rei va considerar el castell de Riba-roja com propi, va disfrutar de les seues rendes i va pagar els seus gastos durant els un poc més de trenta primers anys posteriors a la conquesta i va disposar d’ell donant-lo al seu fill que es va servir de les seues rendes per a obtindre fons per a la campanya de Múrcia i va ser ell qui va autoritzar l’infant Pedro la venda en 1269; tot això queda reflectit en la documentació de la Cancelleria, de la que incloem ací el total de les mencions, remetent-nos, de moment, per als textos complets als volums publicats per R.I. Burns mencionats en la Bibliografia. Burns, lamentablement, al morir en 2008 va deixar els índexs dels seus quatre volums sobre la documentació del Regne de València en la Cancelleria sense publicar.
Paraules clau:
Jaime I – Infante don Pedro – Arnau de Romani – Adam de Paterna – castillo – Diplomatarium– Obispo de Zaragoza – Arnau de Peralta – Cancillería – Burns – Albalat – Siglo XIII
Compartir
¿Te sirvió? ¡Compártelo!
Contenido eliminado correctamente
Contenido añadido a portada de sección
Contenido añadido a Zona de Home