Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

  • Imprimir

(1997) 'Ribarroja, ...el Túria, ...el puente' - Rf 19970901-016-007-061-1962_1965

(1)
CALATAYUD CASES, José Vicente: "Riba-roja, ... el Túria, ... el puente", en II Ofrena al Riu Túria, pp. 65 a 71. Ajuntament, Riba-roja de Túria, 1997

NOTES:
- El present text es va incloure en el llibre presentat en ocasió de la celebració de la II Ofrena al riu Túria, celebrada a Riba-roja de Túria en l'any 1997.
- Una vegada més el riu Túria com a protagonista, en esta ocasió per la seua bravura que ocasionava periòdiques riuades i en la nostra població, a més se emportava el pont, primer de fusta i posteriorment de pedra, deixant als vilatans incomunicats amb alguns dels seus camps i horts així com amb els pobles de l'altra vora.
- L'article també servix de record de totes aquelles víctimes d'accidents causats per les males condicions que reunia el vell pont, així com de totes aquelles persones que van lluitar durant anys per aconseguir un millor enllaç amb l'altra vora.
- S'inclou una especial menció de l'alcalde Angel Moreno que va posar especial interès en els primers seixanta, a punt d'arribar l'etapa que es va nomenar el "desarrollismo" a Espanya, d'emprendre els diversos tipus d'obres públiques que el poble necessitava i de proposar algunes altres que no va tenir temps de dur a terme, tenint en compte la lentitud dels mecanismes burocràtics entre el centre i la perifèria de l'Estat abans de l'arribada de les autonomies. Angel Moreno Albero va veure reconeguda la seua acció política en ser nomenat pel Govern "Cavaller de l'Ordre de Cisneros" i, posteriorment, "alcalde honorari" de la població el vint d'abril de mil nou-cents seixanta-nou, sent l'únic amb aquest nomenament fins al moment si bé sí que hi ha altres persones que han sigut nomenats "fills predilectes" o bé "fills adoptius" si no eren nascuts al poble.
- L'expedient del nou pont es va iniciar el 14 de març de 1962 i no es va concloure fins al dia anterior al Crist, el 1965; les obres van concloure en 1967, per tant, han sigut necessaris cinquanta anys perquè, segons ha anunciat l'ajuntament, es dote als seus accessos d'un sistema de rotondes per facilitar el trànsit i evitar accidents.

Paraules clau: "alcalde honorari" - Àngel Moreno Albero - José Soriano Policarpo - Francisco García García - Segle XX