Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

El Museu Visigot de Pla de Nadal se suma al projecte Relecturas

Aquest projecte busca incloure la perspectiva de gènere a través de la reinterpretació de les peces dels museus.

'TURISME I PATRIMONI' 25 de gener de 2021

El Museu Visigot de Pla de Nadal ha entrat a formar part del projecte Relecturas, una iniciativa per la Universitat de València i la Generalitat Valenciana, que busca incloure la perspectiva de gènere a través de la reinterpretació de les peces dels museus.

El MUPLA (Museu del Pla de Nadal) juntament amb altres museus valencians com el Museu Nacional de Ceràmica, formen part d'aquest projecte en coordinació amb la UV i la Generalitat. El projecte fa una lectura diferent de les col·leccions exposades a través de la perspectiva de gènere perquè el públic puga adoptar una mirada diferent quan visite el museu.

Cada museu ofereix una interpretació de les seues peces des de la perspectiva de gènere i elabora un itinerari. El MUPLA compta ja amb un itinerari de gènere integrat per 3 peces. Tota la informació d'aquestes peces està disponible en la web de Relecturas i en la web de turisme (www.ribarojadeturiaturismo.com). Els visitants podran descarregar la informació d'aquestes peces en l'apartat de “fullets” de la web de turisme, o bé, durant la seua visita al museu a través d'un codi QR.

Les peces seleccionades són una invitació a indagar i donar a conéixer temàtiques relacionades amb el paper de la dona en la societat visigoda: des dels rols, ús dels espais, classe social, així com recuperar figures femenines perdudes de la història. Des de l'Àrea de Patrimoni, es preveu incloure noves interpretacions per a algunes de les peces que formen part de la col·lecció museogràfica, així com, desenvolupar nous recursos per al museu relacionats amb aquesta temàtica.

Aquest projecte se suma a una llarga llista d'accions dutes a terme per l'Oficina de Turisme de Riba-roja relacionades amb la inclusió de la perspectiva de gènere en el turisme. El personal de l'oficina ha participat de nombrosos cursos formatius coordinats per la Diputació i Generalitat relacionats amb aquesta temàtica, ha organitzat conjuntament amb l'àrea d'Igualtat de l'Ajuntament el taller “Una vesprada amb Teodora”; i des de fa diversos anys, ha inclòs la perspectiva de gènere en les visites teatralitzades a Pla de Nadal (Descobreix el Secret Visigot), la Festa del Dux i La Setmana Visigoda dels Col·les. Els personatges Teodora i Brunequilda són les encarregades del relat de les dones en els tallers que es realitzen sobre vestimenta, propaganda femenina a través de la numismàtica i la gastronomia.

La informació sobre les peces de tots els museus participants es troba disponible en la web Relectures que funciona com una plataforma divulgativa i educativa. En ella podem trobar informació dels museus que participen, descripció i interpretació de les peces, etc. Les peces analitzades estan organitzades per museus i també per temàtiques.

Relecturas és una eina analítica online destinada a proporcionar noves narratives de les exposicions permanents i col·leccions dels museus valencians. A més, la pàgina web ens permet accedir a recursos educatius i fitxes sobre les peces que podem descarregar.