Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

El ple de Riba-roja reconeix la labor dels artistes fallers i reclama a les institucions públiques línies d'ajuda econòmica

Alerta sobre la situació que travessa el sector en l'àmbit local

'FALLES' 8 de setembre de 2020

El ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat per unanimitat de tots els seus grups polítics una moció conjunta en la qual reclamen un reconeixement de la labor dels artistes fallers i de les empreses que es dediquen a aquest sector al mateix temps que han reclamat de les institucions públiques una línia d'ajudes econòmiques que ajuden a pal·liar les dificultats per les quals travessa el sector.

La moció municipal de Riba-roja de Túria està signada per tots els partits amb representació en el ple com el PSPV, el Partit Popular, Ciutadans, Compromís, L’Esquerra, Podemos Riba-roja Pot i Vox i en ella s'expressen els problemes que pateixen actualment els treballadors que viuen del sector de les falles i que enguany, després de moltes dècades, es van quedar sense plantar a causa del coronavirus. 

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria és el primer municipi valencià a adherir-se a Declaració Institucional  del passat 15 de juliol de les Corts Valencianes, de suport al col·lectiu d'artistes fallers i foguerers de tota la Comunitat Valenciana. “Aquest col·lectiu pateix una crisi des de fa més de 20 anys i que amb el Covid-19 ha sigut més castigat, ja que han tancat tallers i han acabat amb la mà especialitzada”, s'afirma en la moció aprovada.

Els partits signants afigen que la crisi del sector s'estén a l'àmbit local ja que “tenim moltes empreses i comerços que és dediquen directa o indirectament i podrien veure's afectats, les nostres falles podrien veure cada vegada més difícil la contractació dels seus monuments si disminueix el nombre d'artistes i les nostres tradicions també podrien patir aquestes conseqüències”.

La moció destaca la importància dels artistes fallers en l'economia circular ja que sense ells “no existiria” ja que la mateixa “repercuteix en moltes empreses i comerços produïda al voltant d'aquestes creacions artístiques”, sense oblidar que les falles estan qualificades actualment com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, per al que emfatitzen que “hem de cuidar i cultivar l'ofici i tot aquells que destaca en la nostra cultura pròpia”.

El text reclama a la Generalitat que reconega l'ofici d'artista faller, sol·licita de totes les administracions públiques l'articulació urgent d'ajudes, subvencions i línies de crèdit per a evitar el tancament dels tallers fallers i, finalment, es proposa la creació d'un grup de treball entre totes les diferents administracions per a articular accions que alleugen la resolució dels problemes i les situacions “d'una indústria que té una gran repercussió econòmica”.

L'escrit recull en la seua exposició instar a les administracions públiques de l'Estat, de la Comunitat Valenciana i de l'àmbit europeu i mundial com el cas de la Unesco a col·laborar de manera activa en les ajudes, de manera que aquest Patrimoni Immaterial de la Humanitat siga protegit amb la finalitat de continuar aportant la cultura i la tradició al voltant del món.

En l'àmbit de Riba-roja, la moció aprovada per les formacions polítiques afirma que “totes les nostres falles i la Junta Local Fallera al costat de la Federació de Gremis d'Artistes Fallers ens han fet arribar, a través de reunions de treball, la seua inquietud i la seua preocupació per aquest sector econòmic i totes les seues reivindicacions, amb la qual cosa ara ens reclamen el nostre suport”.

Davant la impossibilitat de plantar enguany els monuments, l'Ajuntament ha volgut tendir una mà a les comissions falleres i ha facilitat, gràcies a un empresari local, una nau de grans dimensions en el polígon El Oliveral per a guardar els monuments fins l'any vinent.

A més el consistori ha aprovat una línia d'ajudes de 3.350 euros per a cadascuna de les sis comissions falleres del municipi, com a compensació a l'ajuda anual que cada any reben en l'acte del lliurament de premis, anul·lat enguany amb motiu de l'estat d'alarma.