Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

La Generalitat protegix la línia defensiva La Immediata el Puig-Carassols en el catàleg de vestigis de la guerra civil

Set ajuntaments firmen l’acta fundacional de l’associació de municipis vinculats a la línia defensiva

28 d'abril de 2017


La Generalitat Valenciana ha donat una esquenada pública a la línia defensiva La Immediata, un trajecte de 26 quilòmetres que discorre entre el Puig i Carassols a Riba-roja de Túria, a l’incloure-la en el catàleg de vestigis de la guerra civil que permetrà la seua protecció i recuperació a curt termini. Les restes existents formen part d’una de les línies defensives més importants en la Comunitat Valenciana emparada en la llei de patrimoni cultural valencià en què s’inclou com bé de rellevància local.

Els set municipis que han constituït l’associació de localitats vinculades a la línia el Puig-Carassols van firmar ahir dijous l’acta fundacional de la mateixa en un acte que va tindre lloc en el castell de Riba-roja amb l’assistència de la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Brau; l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga; el vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, Jorge Hermosilla; la diputada provincial de Memòria Històrica, Rosa Pérez; i el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, entre altres.

En la firma de l’acta fundacional, inclosa en la III Jornades sobre el Patrimoni Bèl·lic, van estar representants dels set municipis vinculats a la línia: Rafelbunyol, El Puig, SAN Antonio de Benagéber, Nàquera, Bétera, Vilamarxant i Riba-roja de Túria. Entre els objectius d’esta associació figuren la protecció de les restes existents de la guerra civil, la restauració dels mateixos a través dels fons públics així com campanyes de sensibilització i divulgació sobre este tipus de construccions.

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, va subratllar la importància d’unainiciativa d’este tipus que ha de servir per a conéixer millor els fets que es van succeir en aquella època a més de promoure el patrimoni a través de la cultura de la pau amb l’objectiu que no es tornen a produir, tot això amb activitats educatives, turístiques i culturals dels respectius ajuntaments; en el cas de Riba-roja el nostre programa Eco-Riba ha sigut l’artífex perquè, junt amb la pròpia Universitat de València, haja cristal·litzat l’associació de municipis de La Immediata "La.  

línia la Immediata està formada per un traçat de 26 quilòmetres de distància que discorre entre els municipis del Puig i Carassols a Riba-roja de Túria que es va construir l’any 1938 per a formar una línia de rereguarda de les tropes republicanes enfront del ban franquista per a salvaguardar la ciutat de València, si bé finalment no va entrar en funcionament. Entre les restes que perduren actualment destaquen les trinxeres, els búnkers, els túnels, els nius de metralladores i les plataformes existents al llarg de tot el traçat.

L’acte institucional d’ahir va incloure també una visita de les autoritats a una exposició de fotografies a càrrec de José Aleixandre, un fotògraf que s’ha encarregat de recopilar tots els detalls de línia defensiva que transcorre entre el Puig i els Carassols. Les activitats es completen amb la visita guiada al patrimoni bèl·lic de la línia defensiva que tindrà lloc el pròxim 13 de maig.    
   
L’associació la Immediata s’estructurarà per mitjà de comissions de treball a nivell organitzatiu, humà i social que, posteriorment, elaboraran els respectius documents tècnics, l’elaboració d’informes i propostes sobre els temes o els projectes que puguen ajudar a desenrotllar els objectius de l’àmbit d’actuació així com altres iniciatives per a implicar a la ciutadania en l’estudi, divulgació i gaudi de tot els elements que formen la línia defensiva.