Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

La segona infraestructura contra incendis més gran del món inicia les primeres proves pilot en les localitats de Riba-roja i Paterna

El projecte GUARDIAN, finançat per la UE, quedarà conclòs en el primer semestre del 2022.

'MEDI AMBIENT - GUARDIAN' 15 de setembre de 2021

En les últimes setmanes, el projecte GUARDIAN, destinat a augmentar la resiliència a incendis en zones d'interfície urbana-forestal del Parc Natural del Túria, està duent a terme les primeres proves pilot.

Així, en aquests moments, s'està comprovant el correcte funcionament de la infraestructura hidràulica, consistent en 6.500 metres de conduccions i 5 depòsits que s'encarreguen de recollir l'aigua de l'estació regeneradora i conduir-la fins a les 40 torres fixes SIDEINFO que ja han quedat instal·lades íntegrament i que augmentaran la protecció contra incendis en 35 hectàrees d'aquest Parc Natural.

Durant les pròximes setmanes, l'equip de Medi XXI GSA treballarà per a continuar ajustant els nivells d'aigua que les torres SIDEINFO aportaran a aquesta zona verda en funció de l'estat d'aquesta. Per a això, s'ha instal·lat una xarxa sensorial sense fil (SIDEINFO NETSense) que monitora el risc d'incendis forestals del Parc Natural en temps real i permet als seus gestors activar el sistema defensiu en cas de necessitat, tant amb caràcter preventiu (baixar temperatura, incrementar humitat) com per a combatre incendis forestals en curs.

Així mateix, un sistema de telecontrol supervisarà el funcionament, tant de la infraestructura hidràulica instal·lada per Hidraqua: nivells de depòsits, bombaments, estació regeneradora d'aigua, etc; així com el de les infraestructures de prevenció i defensa: senyals dels sensors i activació torres d'aigua. Hidraqua i Medi XXI GSA estan comprovant que les ordres de distribució i emmagatzematge es realitzen de manera adequada; i que no produeixen pèrdues o qualsevol altra anomalia que puga afectar el correcte funcionament de la instal·lació.

D'altra banda, es continua treballant en les preses d'aigua que permetran l'ús de canons portàtils, complementaris a les torres ja instal·lades, per a incrementar la resiliència i l'aportació d'aigua en cas de risc extrem o incendi.

Per a aconseguir la posada en marxa d'aquest projecte GUARDIAN compta amb un equip tècnic, liderat per l'Ajuntament de Riba-roja, i en el consorci de la qual s'inclouen l'Ajuntament de Paterna, Hidraqua, Medi XXI GSA, Cetaqua, la Universitat Politècnica de València, la Universitat de València i que compta amb la col·laboració de la mateixa Generalitat Valenciana.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha assegurat "entrem en la recta final d'aquest important projecte, que redundarà en l'increment de la seguretat dels nostres veïns i veïnes, que resideixen en les zones residencials pròximes al Túria. En breu, el sistema estarà completament operatiu en els pròxims mesos".