Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

La UPV avança en el projecte GUARDIAN per a analitzar la capacitat d'adaptació de la zona al canvi climàtic

(1)
Aquesta setmana s'ha celebrat una visita a la Vallesa per part de totes les entitats sòcies per a mostrar de primera mà aquest i altres novetats que ha arreplegat el projecte finançat per la UE en els últims mesos.

'GUARDIAN - MEDI AMBIENT' 5 d'octubre de 2020

La Universitat Politècnica de València és un dels socis del projecte GUARDIAN, que  amb els Ajuntaments de Paterna i Riba-roja de Túria, Hidraqua, Medi XXI i CETAQUA; treballen en els últims anys per a augmentar la resiliència a incendis en una zona d'interfície urbana-forestal del Parc Natural del Túria i la Vallesa. Aquesta iniciativa és finançada per la Unió Europea a través de la convocatòria als Urban Innovative Actions; iniciatives innovadores per a mitigar els efectes del canvi climàtic i en aquest cas en concret, els incendis forestals.

Fins hui les entitats sòcies han anat avançat en el desenvolupament del projecte. Aquesta setmana, la Universitat Politècnica de València s'ha reunit amb la resta dels socis per a mostrar de primera mà la labor que ha dut a terme per a analitzar la capacitat d'adaptació d'aquests boscos al canvi climàtic.

L'aportació al projecte GUARDIAN per part de la UPV es realitza a través de l'equip tècnic del grup d'investigació ReForeST, liderat pel professor Dr. Antonio del Campo, i se centra en analitzar les característiques del substrat edàfic en funció de les condicions atmosfèriques i les conseqüències sobre l'estat hídric de la vegetació. Durant l'estiu de 2020, la Universitat ha instal·lat sensors en el sòl i en els arbres en zones seleccionades de la Vallesa per a quantificar les modificacions en l'estructura i funcions dels ecosistemes forestals. Aquesta instal·lació permet monitorar amb una gran precisió el continu sòl-planta-atmosfera. Es prenen dades amb una alta freqüència temporal durant el dia i permanentment, generant sèries temporals de variables com a potencials hídrics de la planta i sòl, conductància estomàtica, contingut hídric del sòl, tronc, copa i dels combustibles fins, i el flux de saba. Amb aquestes dades, s'aprofundirà en el coneixement de com els canvis en la precipitació i la temperatura es tradueixen en canvis en el substrat i en les funcions i estructura de la vegetació. En últim terme, l'estrés hídric de les masses forestals implica l'increment de la seua inflamabilitat i el risc d'incendis.

Aquestes relacions, analitzades durant els períodes estivals i al llarg de tot l'any, permetran determinar patrons d'irrigació òptims. La irrigació de les masses forestals en la interfície urbana-forestal pròximes a les urbanitzacions que envolten a la Vallesa forma part de l'estratègia de gestió territorial de GUARDIAN. A aquest efecte, s'han iniciat assajos de regs per a comparar la reacció dels arbres monitorats enfront de l'estrés hídric i la seua mitigació, dividint la mostra entre arbres regats i arbres control, sense regar. Es tracta d'un disseny experimental amb una certa analogia amb treballs en agricultura de precisió, traslladat a l'àmbit forestal, un aspecte poc estudiat, per a fomentar un ús eficient dels escassos recursos hídrics cada vegada més minvats a les regions mediterrànies, i alhora ajudar la vegetació a pal·liar els efectes negatius de les sequeres persistents, generant-se evidents sinergies amb estratègies de prevenció i defensa enfront d'incendis forestals.

L'innovador disseny experimental ja operatiu en La Vallesa proporcionarà unes sòlides bases científiques per a definir patrons de reg automatitzats que s'activaran en condicions de risc, de manera preventiva i com a defensa en cas d'incendi.