Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja aprova la compra dels terrenys del PAI de Pacadar per 4'1 milions d'euros i es cobra un deute pendent de 1'2 milions de l'empresa promotora

La proposta ha sigut aprovada pel ple amb el vot de Compromís, Esquerra Unida, Podemos Riba-roja Pot, Ciudadanos i Vox, mentre que el Partit Popular es va abstindre.

'URBANISME' 22 de juny de 2021

El ple municipal de Riba-roja de Túria ha acordat la compra de quatre parcel·les situades en el conegut programa d'actuació integrada (PAI) de Pacadar on estaven previstes la construcció de prop de 555 habitatges en blocs de 5 altures i de renda lliure i que, finalment, no s'executaran després de l'anul·lació del citat pla urbanístic. El muntant global de l'adquisició s'ha fixat en un total de 4’1 milions d'euros.

La proposta de l'equip de govern del PSPV de Riba-roja de Túria ha sigut aprovada pel ple municipal amb el vot de Compromís, Esquerra Unida, Podemos Riba-roja Pot, Ciudadanos i Vox, mentre que el Partit Popular va optar per l'abstenció. Les quatre parcel·les contingudes en el citat pla urbanístic sumen un total de 50.000 metres quadrats, aproximadament.

L'operació es durà a terme mitjançant una adquisició directa per valor de 4’1 milions d'euros que aportaran les arques municipals al mateix temps que la mercantil reconeix un deute amb l'ajuntament per valor d'altres 1’2 milions d'euros, de manera que aquesta quantitat quedarà compensada i, finalment, l'Ajuntament de Riba-roja de Túria abonarà 2’8 milions d'euros.

Un informe de l'arquitecta municipal justifica l'adquisició de les citades parcel·les per la seua ubicació “en la part central del nucli urbà” al costat de la zona amb major activitat econòmica i la densitat de població que suposa, en l'actualitat, problemes de trànsit rodat i falta d'aparcament en l'espai públic. L'alta densitat poblacional implica, al seu torn, la necessitat de “majors zones obertes, d'esplai, zones enjardinades i arbrades que contribuïsquen a la reducció del CO2 generat en el nucli urbà”.

A més, els informes de la policia local detecten una problemàtica i una necessitat d'estacionament en les zones comercials i de servei en el nucli urbà, mentre que Medi Ambient aposta per un augment de zones verdes en el nucli urbà, mitjançant nous espais en les àrees més poblades que poden suposar, un futur, una disminució de la petjada de carboni a través d'un increment de l'absorció de les emissions de CO2.

Per aquest motiu, l'Ajuntament de Riba-roja de Túria destinarà aquesta àrea de 50.000 metres quadrats a una reconversió d'aquest àmbit en sòl dotacional per a albergar diferents usos demandats per la població com a culturals, esportius, zones verdes o aparcaments públics. Es tracta de combinar un desenvolupament urbanístic de la zona amb una perspectiva sostenible i ecològica.

D'aquesta manera, el projecte municipal passa per destinar una zona sanitari-assistencial amb una nova àrea de salut, amb la integració d'un centre de salut, una residència de la tercera edat i de diversitat funcional i la futura Llar dels Majors, complementats amb espais a l'aire lliure on es puguen dur a terme activitats relacionades amb àrees bio-saludables, exercicis de rehabilitació o tallers, entre altres.

La intenció del consistori passa per situar en la zona usos culturals, amb un amfiteatre a l'aire lliure, una àgora i, en general, espais de reunió on es puguen dur a terme activitats culturals, representacions de teatre, actuacions o concerts, entre altres, a més d'àrees esportives a l'aire lliure integrades en l'àrea dotacional urbana, com la pràctica de la galotxa, cursos de ioga o entrenament funcional. A més, es podran habilitar parcs infantils, amb jocs i mobiliari urbà adaptat a diferents edats i amb una perspectiva de diversitat funcional.

L'adquisició era l'única manera de recuperar el dèbit que manté la promotora del projecte urbanístic amb l'ajuntament, en el qual s'inclou una sentència judicial, els impostos municipals, interessos i recàrrecs. El PAI de Pacadar està revocat per l'incompliment de les obligacions de la promotora com la urbanització de la zona, la cessió a l'ajuntament de la parcel·la edificable urbanitzada o la planta baixa prevista.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha qualificat de “extraordinari” la consecució dels terrenys “en la història del nostre municipi que recupera 50.000 metres quadrats que albergaran en un futur infraestructura sanitàries, socials i dotacionals, allunyades de la pretensió inicial de l'anterior govern del PP de construir més de 550 habitatges amb una densitat poblacional insostenible”.