Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja assistix a la III Assemblea General de la Xarxa d'Entitats Locals per la Transparència de la FEMP

La trobada reuneix a Arganda del Rei a representants dels 240 municipis que integren la Xarxa

'PARTICIPACIÓ CIUTADANA I TRANSPARÈNCIA' 4 decembre de 2018

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga i el regidor de Transparència i Participació Ciutadana, Rafa Gómez han assistit aquest matí a la III Assemblea General de la Xarxa d'Entitats Locals per la Transparència i Participació Ciutadana de la FEMP celebrada en el municipi d'Arganda del Rei (Madrid).

Riba-roja forma part des de 2015 d'aquesta Xarxa que la integren 240 municipis que aglutinen a més de 21 milions d'habitants. Per al regidor de Transparència i Participació, Rafa Gómez, "integrarnos en aquesta xarxa ens ha permès un major coneixement legislatiu i formatiu sobre els dubtes que sorgeixen amb l'aplicació de la Llei quan contravé amb un altre tipus de lleis com la de protecció de dades". L'edil ha matisat, "en aquests tres anys hem creat una important estructura en matèria de Transparència que ens ha permès ser referent en l'àmbit de la Comunitat Valenciana i aquest tipus de jornades milloren el coneixement i la informació per a seguir avançant".

La II Trobada sobre Transparència, previ a la celebració de l'Assemblea, ha servit per a donar un repàs a la situació actual, en coincidir la reunió amb el tercer aniversari de la plena eficàcia de la Llei de Transparència en les entitats locals.

Durant la seua intervenció, l'alcalde d'Elx i president de la Xarxa, Carlos González ha destacat la necessitat de dotar de "herramientas per a atendre les necessitats d'una realitat heterogènia i complexa, així com mecanismes d'avaluació per a ser rigorosos amb l'aplicació de la llei". El responsable de la FEMP en matèria de Transparència ha puntualitzat que "la gran tara de la llei és el seu marc normatiu homogeni i d'igual exigència per als municipis grans com a xicotets".

Per la seua banda, el conseller de Transparència de la Generalitat Valenciana, Manuel Alcaraz ha reclamat "la inclusió del dret a la transparència en el text Constitucional", coincidint amb la celebració del 40 aniversari de la norma marc.

A més, s'ha realitzat una intervenció per part de Cesar Tolosa, Magistrat de la Sala III del Suprem, per a parlar del dret d'accés a la informació pública, aspecte clau de la llei.

En la III Assemblea General s'ha adonat del realitzat enguany i s'ha debatut sobre els projectes previstos per a 2019. Així mateix s'han presentat les tres publicacions de la XARXA; Dades obertes FEMP 2019, Innovació Pública en l'Àmbit Local i Gobernanza Participativa Local.

L'objectiu d'aquesta III Assemblea de la XARXA és seguir promovent la innovació i millora permanent de la relació entre els governs locals i la ciutadania, sota els principis de Govern Obert i mitjançant l'intercanvi d'experiències i l'aprenentatge permanent, treballant en xarxa i desenvolupant projectes.

Riba-roja és actualment un dels set municipis més transparents de la Comunitat Valenciana, segons l'estudi realitzat per una auditoria externa encarregada per l'Ajuntament de Riba-roja de Túria i que ha analitzat els índexs de valoració sobre transparència municipal en la gestió i accés ciutadà en la informació pública. La localitat ha passat de complir un escàs 15% sobre ítems i criteris de transparència de l'any 2015 a prop del 80% de l'actualitat.

Així mateix, l'Ajuntament de Riba-roja compta amb una comissió de Transparència que avaluar el portal de la transparència conformement a llei i donar-li compliment, a fi d'augmentar la transparència i la participació en la gestió, ja que des de principis d'any l'ajuntament disposa d'un reglament que regula els aspectes mes importants de la transparència, l'accés a la informació, el bon govern i la participació ciutadana, territorial i associativa.

També s'han celebrat ja un total de tres pressupostos participatius que permeten als ciutadans marcar les prioritats en inversions públiques i s'ha presentat el portal de Govern Obert que en breu estarà operatiu.