Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja presenta un projecte de reutilització d'aigües residuals per al reg i la prevenció d'incendis en la Vallesa

L’Ajuntament buscarà vies de finançament per a desenrotllar este nou sistema

14 de diciembre de 2016


L’aprofitament de les aigües residuals és una pràctica ja molt estesa en molts països i han passat a ser considerades com a recursos hídrics alternatius a tindre en compte per les seues múltiples possibilitats d’utilització. En el seu palmito d’opcions, l’Ajuntament de Riba-roja ha apostat per dur a terme un projecte de reutilització de les aigües residuals per a ús agrícola i per a la prevenció d’incendis en la Vallesa.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha mantingut esta setmana una reunió amb el director general d’Aigua, Manuel Aldeguer per a presentar-li esta nova iniciativa, l’autor del qual és el jove Llicenciat en Ciències Ambientals, Carles Pardo Ros, qui va iniciar el seu estudi l’any 2015 des del seu plantejament de la reutilització de l’aigua residual amb destí agrícola de la depuradora Camp de Túria II, situada junt amb el Llit del Túria.

L’EDAR presta servici als municipis de Riba-roja, la Pobla de Vallbona, l’Eliana, Vilamarxant i SAN Antonio de Benagéber , que es beneficiarien d’este sistema  i de l’estalvi econòmic en el canosàs d’abocaments que suposaria que l’aigua reutilitzada, els prop de 3 milions cúbics, no s’abocaren al riu.

Segons este estudi, l’opció més immediata si es vol aprofitar l’aigua reutilitzada per a reg, és connectar els camps del Mas de Velez a la depuradora. Actualment estes hectàrees s’abastixen d’aigua del riu Túria i de la llacuna de la Vallesa. El conjunt d’estos camps de cultiu sumen 39,9 ha de cítrics encara que actualment algun d’ells estan sense cultivar.

La reutilització de l’aigua per al reg per mitjà de l’abocament directe en la Real Séquia de Moncada suposa l’alternativa més esperançadora i de majors beneficis per a totes les parts implicades. L’Assut de Moncada se situa a 498m del punt d’abocament de l’EDAR Camp del Túria II seguint el llit del riu i a 466 m si es considera una línia recta. Esta séquia abastix a 6.343Ha consumint a l’any més de 33.000.000m³ d’aigua (Real Séquia de Moncada).

Però sens dubte, un dels punts més interessants del projecte és la reutilització de l’aigua per a la prevenció d’incendis en el bosc de la Vallesa, que amb una superfície d’al voltant de 600 Ha suposa un espai natural interurbà de gran valor sobretot per als municipis limítrofs.

‘En 1994 va ser arrasat per un incendi que va suposar el començament de la protecció i consideració d’este bosc com a part important del Parc Natural de Riu Túria. I este estiu diversos conats d’incendis a punt van estar d’obligar-nos a desallotjar unes quantes zones residencials situades a menys de 100 metres del Parc’ assegura Robert Raga.

Per això tenint en compte l’interés intermunicipal de conservar este espai forestal, un sistema de reg i humidificació del bosc a l’estiu podria evitar futurs incendis accidentals. A més,  gràcies a este sistema s’evitaria una part important de l’abocament al riu el que suposa un gran benefici ambiental.

Un altre dels projectes de l’Ajuntament en la reutilització d’aigües residuals del sector industrial i el seu abocament en el Barranco de Pozalet. Estes aigües tindrien un doble ús per a les empreses logístiques, destinant-les al llavat de vehicles pesats i maquinària, evitant així el consum d’aigua potable i reduint per tant els costos.