Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

8

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja rehabilitarà la Casa de l'Advocat com a seu museística i arxiu històric de la ciutat

El consistori realitzarà una actuació en diverses fases amb una inversió global de 500.000€ gràcies al Pla Conviure. La casa és considerada Bé de Rellevància Local i data entre finals del segle XVIII i el segle XIX.

'PATRIMONI I TURISME' 17 de gener de 2022

Es tracta de la recuperació i posada en valor d'una antiga casa de poble de planta baixa i dues altures, que històricament era l'habitatge del “advocat” de Riba-roja i que se situa en el nucli antic del municipi. L'immoble va ser utilitzat com a espai per a desenvolupar diverses activitats d'obra i construcció, dins dels tallers d'ocupació “Emprende Túria” entre l'any 2012 i 2015. L'edifici ha estat en desús i l'Ajuntament vol revertir aqueixa situació en convertir-lo en un espai expositiu per a la col·lecció arqueològica descoberta en el Pla de Nadal, les peces recuperades en la rehabilitació del Castell, així com un espai d'interpretació i estudi tant de les restes arqueològiques com de l'arxiu històric de la ciutat i una cafeteria.

Per a això, el consistori destinarà una inversió de 500.000€, dels quals el 80% els aporta la Generalitat, a través d'una subvenció emmarcada dins del Pla Conviure 2021, i la resta amb aportació municipal. L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha destacat “la rehabilitació d'aquest immoble segueix la línia de la nostra política de recuperació dels edificis, propietat municipal, per a dotar-los d'un ús cultura o social per a la ciutadania, com ja el vam fer amb la rehabilitació de la torre i part de l'antiga muralla àrab, completant el conjunt patrimonial del centre històric”. En aquest cas- afig – “es convertirà en Centre d'Investigació Històrica "Comtes de Revillagigedo".

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria va digitalitzar en 2018 els prop de 800 anys d'història local continguts en les més de vint caixes que el Comte de Revillagigedo va cedir al municipi amb la finalitat de posar a l'abast dels ciutadans tot allò que ajude a comprendre i analitzar els orígens del municipi.

El material cedit pel comte està format per material d'allò més divers com per exemple cartes, censos i documents de tot tipus que serviran per a conformar un conjunt patrimonial que es remunta al voltant dels segles XIII fins als nostres dies, que es custodiaran ara en format microfilmat per a evitar la deterioració del pas dels anys en el mateix arxiu municipal de Riba-roja.

El Centre d'Investigació Històrica "Comtes de Revillagigedo" estarà englobat en la secció històrica de l'arxiu municipal i tindrà els seus propis estatuts que regiran el seu funcionament correcte i que establirà els aspectes essencials, amb una entitat pròpia i diferenciada d'altres unitats de l'esmentada secció, amb la qual cosa passarà a ser un dels fons històrics més importants del Camp de Túria.

Recuperació en diverses fases

L'avantprojecte global de les obres de recuperació de tot l'edifici divideix el procés de restauració en tres fases i coincideix, aproximadament, cada fase amb el condicionament de cadascuna de les plantes: baixa, primera i segona.

Els treballs inclosos en la primera i segona fase d'aquest procés de restauració inclouen el condicionament de la planta baixa, el pati interior i la planta primera, la reconstrucció de l'ala nord i l'ala sud, i el reforç estructural dels forjats.

El termini estimat per a l'execució de les obres és de huit mesos. La previsió contempla la redacció del projecte i licitació d'obres durant aquest any i l'inici de les obres en el tercer trimestre de 2022 amb l'objectiu de la seua finalització a mitjan 2023.

Entorn d'especial valor

La Casa de l'Advocat es troba en un entorn d'especial valor patrimonial i cultural vinculat a la història i identitat de Riba-roja de Túria. Es tracta doncs d'una edificació el valor de la qual s'entén contextualitzat en el conjunt en el qual se situa, si bé els seus elements constructius tenen un valor reconegut, el mal estat de molts dels elements i la manipulació que han patit molts d'ells poden necessitar d'una intervenció de restauració amb substitució.

La Casa de l'Advocat va ser construïda entre finals del segle XVIII i el segle XIX i respon a una tipologia de “casa de poble senyorial”. Per la seua tipologia, la Casa de l'Advocat probablement data del segle XIX, moment en què les famílies de bon poder adquisitiu de la població van començar a construir-se aquest tipus d'habitatges familiars en el barri antic de Riba-roja de Túria. No es té constància d'en quin moment va deixar de tindre ús residencial, però es conserven dades de les últimes intervencions de modificació i transformació de l'habitatge en el que es conserva hui dia.