Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

L'alcalde de Riba-roja proposarà al Ple la conversió en zona de vianants de les tres places històriques del municipi

Les places de la Torre, de l'Ajuntament i de l'Estació formaran part d'un conjunt urbanístic per als vianants integrat.

'URBANISME' 19 de maig de 2020

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga proposarà al Ple la proposta de conversió en zona de vianants de les tres places històriques del municipi; la Plaça de la Torre,  la Plaça de l'Ajuntament i la Plaça de l'Estació. La recuperació d'aquests espais urbans per al trànsit per als vianants i la seua connexió a través de connexions per als vianants, crearan un conjunt urbanístic integrat. 

Les tres places estarien tancades al pas de vehicles, i únicament restringides a l'accés a garatges. Aquesta proposta urbanística obri noves oportunitats d'oci i afavoreix al comerç local, especialment en la Plaça de l'Estació i de l'Ajuntament, on es preparen nous plans d'activitat comercial i cultural.

Aquesta connexió serà possible a través de la creació d'un passeig o corredor per als vianants, lliure d'estacionament de vehicles motoritzats, en el tram comprés entre el carrer Major a l'encreuament de la c/Crist dels Afligits amb Carretera Vilamarxant i la unió d'aquesta amb les places de l'Estació i Adolfo Suárez. Així mateix s'afavorirà la connexió per als vianants amb la zona comercial de l'Avinguda de la Pau, revitalitzant aquest eix comercial.

La proposta respon al conjunt d'estratègies recollides en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) elaborat per l'Ajuntament de Riba-roja, que ha sigut traslladat als  grups polítics de la Corporació Municipal per al seu estudi i avaluació, a fi de poder consensuar la seua aplicació.

Al mateix temps, aquesta mesura dóna resposta a la preocupació del govern municipal de recuperar el centre urbà per a la ciutadania, atesa la creació d'amplis espais de convivència que responguen a les noves necessitats de distanciament social generades pel COVID, al mateix temps que es redueixen sorolls i emissions atmosfèriques.

El PMUS estableix les bases del futur de la mobilitat en Riba-roja, proposant un model de ciutat en el qual els vianants i els ciclistes, juntament amb el transport públic coure major protagonisme. El document recull mesures com la implantació de l'Ordenança Reguladora de l'Aparcament (ORA), que possibilitarà la rotació de vehicles en alguns carrers del centre com el carrer Major, Mercat, Joan Martorell i Sant Antoni i unes altres ja realitzades com la creació de 1.179 places d'aparcament públic gratuït que faciliten l'estacionament en les zones comercials.

En els últims anys, l'Ajuntament de Riba-roja ha apostat pel desenvolupament de la mobilitat sostenible. La creació de 10 quilòmetres de carril cicle-per als vianants, la posada en marxa de serveis de transport públic com el ConectaMetro, i el arRibabús que connecta als ciutadans amb la zona industrial, la creació de la patrulla de sostenibilitat, l'adquisició de vehicles elèctrics, la posada en marxa d'una línia d'ajudes per a l'adquisició de bicicletes o la implantació del Pla d'Accessibilitat, completen l'aposta del govern local per la mobilitat sostenible.

Paral·lelament, l'Ajuntament de Riba-roja ja ha establit els primers contactes amb la Diputació per a la creació de nous trams de carril de ciclovianants Riba-roja-Loriguilla-LaReva-Àrees Industrials,  un altre que connecte Riba-roja amb Vilamarxant i el que comunique el nucli urbà amb les urbanitzacions de la zona Nord.

El compromís de l'Ajuntament de Riba-roja per la sostenibilitat és ferma. Forma part del Consell de Govern de la Xarxa de Ciutats Espanyoles pel Clima des de 2016 així com del PACE (Pacte d'Alcaldes sobre el Clima i l'Energia) i es treballa en altres accions com la Fulla Verda Europea 2021, a la qual Riba-roja és un dels dos municipis espanyols candidats a aquest guardó per les bones pràctiques mediambientals impulsades.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha declarat que la proposta de conversió en zona de vianants “reforça el compromís d'adaptar el nostre municipi a un model de ciutat més amable, accessible, sense contaminació i amb noves zones d'esplai En definitiva, amb major qualitat de vida. La nova situació de crisi sanitària pel COVID, -ha matisat- ens ha fet accelerar aquest canvi de ciutat cap a un model més sostenible i amb menor contaminació”.