Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

  • Imprimir

(2017) 'Ribarroja C.F., del balompié al fútbol' - Rf 20171212-017-002-000-1919_1942

(1)
CALATAYUD CASES, José Vicente: “Ribarroja C.F., del balompié al fútbol”, en RIBARROJA C.F., suplement de Superdeporte - el diario deportivo de la Comunitat Valenciana, de 12/12/2017, p.11; Editorial Prensa Iberica, Valencia, 2017.

NOTES:
El text va ser elaborat per al suplement de Superdeporte a petició de la Redacció del periòdic com a col·laboració del Cronista Oficial a la publicació especial de dotze pàgines que es va publicar el dotze de desembre de dos mil dèsset com a commemoració del setanta-cinc aniversari de la federació de l’actual club de futbol de la localitat, el Ribarroja C.F.
Atés que el futbol és un esport de què ignore quasi tot, l’article es va orientar a documentar la història del futbol a Riba-roja prèvia a eixos 75 anys, ja que en 1989 en ocasió de l’ascens a tercera divisió havia col·laborat en la realització d’uns fascicles que haurien d’haver relatat la història del futbol a Riba-roja des dels seus inicis fins eixa històrica data; lamentablement només es van publicar cinc fascicles, just els que van comprendre el període previ a la federació del club actual i que valia la pena resumir donada l’escassa difusió d’aquella publicació.
La publicació mencionada és la que apareix al final del text publicat ací, junt amb el conjunt dels autors que col·laborem. En una pròxima referència es publicaran estos fascicles perquè contenen major informació, així com gran quantitat de noms de persones dels anys 20, 30 i 40 lligades a la pràctica del futbol, composició d’equips i penyes… Igualment podran veure’s fotos de l’època que tampoc s’han publicat en el periòdic. Ha de tindre’s en compte que per a elaborar els fascicles es va comptar amb dades arreplegades de viva veu de persones majors que havien viscut o conegut dels seus pares les dades que es mencionaven, però podrà apreciar-se que hi ha certes dubitacions per la disparitat entre els diferents records, si bé algunes dades van ser contrastades amb la premsa de l’època.
És precís mencionar que tant en el títol de l’article periodístic (la foto del qual adjuntem a esta versió), com en el títol de la referència bibliogràfica al final del mateix, el club de futbol apareix com “Riba-roja” i no com “Ribarroja” que és el seu nom oficial i com va ser escrit, però com sol succeir en una publicació el “donyet” ens va jugar una mala passada, aliat en esta ocasió amb el corrector automàtic del processador de textos l’acció traïdorenca tot del qual el que utilitza el pc o el mòbil coneix bé.

Paraules clau:  Unió Esportiva de Ribarroja – Joventut Esportiva de Ribarroja - Biberó - Figa - Misteri - Porcellana - Rata - Terror – Botaya – Tobarra – Victòria – Roseta la Lifonsa – Banda la Vella – Banda la Nova - Segle XX.